Mesto sa naďalej aktívne zbavuje autovrakov, v roku 2017 bolo zistených ďalších 46 vrakov


Foto: Mesto sa naďalej aktívne zbavuje autovrakov, v roku 2017 bolo zistených ďalších 46 vrakov Foto: Mesto Žilina

Problém s blokovaním parkovacích miest najmä na žilinských sídliskách pozná nejeden obyvateľ mesta. Na verejných parkoviskách sa nachádzajú autovraky, ktoré blokujú miesta pre aktívne využívané autá. Majitelia, ktorí jazdia denne, majú potom často problém zaparkovať v blízkosti ich obydlia.

Mesto umožňuje občanom nahlasovať autovraky, následne ich odtiahne

Prosíme obyvateľov mesta, aby nepojazdné dlho odparkované autá nahlasovali. Na výber majú tri spôsoby, a to telefonicky: 041/562 11 66, e-mailom operacne@mpza.sk alebo osobne na príslušnom okrsku Mestskej polície Žilina.

Pri nahlasovaní autovrakov blokujúcich parkoviská je potrebné uviesť čo najpresnejšiu adresu, na ktorej sa nachádza, taktiež typ, farbu a poznávaciu značku vozidla - ak ju auto má. Nahlásené auto musí byť bez platnej technickej a emisnej kontroly, v takom prípade ide o vrak.

V prípade, ak má vozidlo evidenčné čísla, úrady upovedomia jeho majiteľa, aby si ho odtiahol. Ak autovrak nemá žiadne tabuľky s evidenčnými číslami, bude automaticky odtiahnutý na parkovisko určené Okresným úradom Žilina, kde sú odstavené minimálne 1 rok (areál Dopravného podniku mesta Žiliny). Ak si ich majiteľ neprevezme, berie si ich na výcvik stredná hasičská škola a následne idú na zošrotovanie.

„V minulosti bol tento problém oveľa rozsiahlejší, zlepšenie nastalo po tom, keď okresný úrad začal dávať pokuty za nedodržiavanie pravidelných technických a emisných kontrol majiteľom vozidiel,“ uvádza hovorca mesta Pavol Čorba.


Na základe podnetov občanov bol naposledy odtiahnutý Volkswagen Passat z Tulskej ulice na sídlisku Vlčince

„Máme v pláne odtiahnuť aj ďalšie autovraky. Prosíme však občanov o strpenie, pretože samotnému odtiahnutiu predchádza zdĺhavý a komplikovaný proces. V prvom rade je podľa zákona povinný takéto vozidlo odstrániť jeho majiteľ. Ak to neurobí, prichádza na rad nútené odstránenie, pri ktorom hradí náklady majiteľ,“ uvádza zástupca primátora Patrik Groma.

Mesto musí najskôr vyzvať majiteľa, ten má 30 dní na odstránenie

Mesto Žilina musí poslať najprv výzvu majiteľovi vozidla, aby vrak odstránil. Ak to do 30 dní od doručenia zásielky neurobí, môže auto mesto odtiahnuť na určené parkovisko. Problém je však najmä to, že autovraky sú podľa zákona odpad, a preto je potrebné dodržiavať aj túto prísnu legislatívu.

V roku 2017 bolo zistených v Žiline až 46 autovrakov, z toho po výzve bolo 11 odstránených majiteľom a odtiahnutých mestom bolo 7 vrakov. V riešení ich zostáva ešte 28. Majiteľom bola zaslaná výzva na ich odstránenie.

Ak aj po zákonnej lehote zostanú vozidlá na mieste, mesto pristúpi k ich okamžitému odtiahnutiu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina