Na Vlčincoch sa podarilo vybudovať fitpark pre seniorov, podobný projekt sa nerodí ľahko


Foto: Na Vlčincoch sa podarilo vybudovať fitpark pre seniorov, podobný projekt sa nerodí ľahko

V septembri minulého roka sme vás informovali o tom, že seniori dostanú nový fitpark na Vlčincoch. O necelých 10 mesiacov bol priestor, ktorý je otvorený do pondelka do piatku vždy od 10:00 do 19:00 hod., slávnostne odovzdaný za účasti primátora aj mestských poslancov.

Projekt, na ktorého konci majú seniori k dispozícii 10 zariadení na precvičenie celého tela, nám bližšie od počiatočných fáz predstavila poslankyňa Iveta Martinková, ktorá iniciovala výstavbu moderného fitparku.

Vytvorenie vonkajšej posilňovne patrilo medzi jeden z predvolebných sľubov poslankyne, keďže v Žiline doposiaľ absentoval podobný priestor. Cesta bola dlhá, trvalo to vyše roka. Začala som prácou na potrebných dokumentoch pre podklad k verejnému obstarávaniu. Išlo o výber miesta, zdokumentovanie jestvujúcich, či nejestvujúcich sietí v lokalite, výber strojov za účasti odborníkov, orientačný rozpočet, vyjadrenie zástupcu seniorov v lokalite a samotný projekt. Potom nastali rokovania s primátorom, prednostom mesta, ekonómom mesta. Neskôr rokovanie s investičným oddelením a samotná kolaudácia,“ spresnila Iveta Martinková.

Najnáročnejšie je získať financie, projekt prešiel tesnou väčšinou

Pri mestských projektoch je najťažšie získať potrebné finančné prostriedky, keďže poslanci musia peniaze z rozpočtu prerozdeľovať uvážene. Aj preto je pri podobných návrhoch, ktoré podporia aktivity v jednom volebnom obvode, náročné získať podporu. Podobne tomu bolo aj pri novootvorenom fitparku.

„Mravenčia práca nad podkladmi nebola nič oproti snahe získať finančnú čiastku pre túto posilňovňu. Najzložitejším procesom bolo schvaľovanie sumy zo strany poslancov. Schválenie bolo úspešné na základe prevahy len jedného hlasu,“ spresnila poslankyňa za volebný obvod Vlčince, kde fitpark stojí.



Počas realizácie projektu bolo nutné komunikovať s desiatkami ľudí, od samotných seniorov až po napríklad fyzioterapeuta či majiteľov inžinierských sietí. Pri projekte pomáhali aj mladí ľudia, pričom pracovali bez nároku na odmenu.

„Ak hovorím o zhmotnení myšlienky, a teda vytvorení projektu, na dokumentoch som pracovala prevažne s mladými ľuďmi, ktorí nemali problém pomôcť prostredníctvom svojej práce seniorom mesta Žilina úplne zadarmo,“
spresňuje Martinková.

Denné centrum seniorov je ideálnym miestom, pre seniorov je tu zachovaná potrebná dávka intimity

Ďalším problémom bolo nájsť miesto realizácie, ktoré by vyhovovalo po všetkých stránkach. „Napadla mi záhrada Denného centra seniorov. Predtým som hľadala miesto po celom sídlisku, ale stále mi niečo chýbalo. Vtedy som si uvedomila, že moja nespokojnosť vyplývala z toho, že som mala snahu zachovať pre seniorov dávku intimity. A to sa v Dennom centre podarilo. Rozloženie strojov vyplývalo logicky z ich množstva a z priestoru, ktorý bol potrebný na ich osadenie,“ spresnila poslankyňa.

Nie všetci vítali umiestnenie fitparku na Vlčincoch, zazneli aj návrhy na prerozdelenie strojov v rôznych častiach mesta. „Ozvali sa hlasy, ktoré navrhovali rozdeliť stroje, rozkúskovať systém a rozmiestniť do rôznych častí mesta, čo bolo pre účel komplexného precvičenia celého tela neprijateľné. Na pomoc prišli občania sídliska, ktorí spísali petíciu za zachovanie celosti fitcentra. Rozhodujúci bol aj postoj primátora, ktorý myšlienku uvítal a celý čas podporoval,“ popisuje Iveta Martinková dôvody, prečo bol nakoniec  v tomto zdĺhavom procese fitpark vybudovaný predsalen ako celistvý komplex strojov na jednom mieste.



Na záver odkazuje poslankyňa občanom, že práve oni sú často hlavným hnacím motorom podobných aktivít. „Občania môžu pomôcť svojim umom, radou. Môžu venovať projektom a pomoci svoj čas, čo je veľká devíza. Pri tomto projekte mi pomáhali bez nároku na akúkoľvek odmenu. Tiež je super, ak sa zakladajú občianske združenia, ktoré majú väčšie možnosti ako samotný občan a tiež môžu získať financie,“ uzatvorila Iveta Martinková, ktorú na otváraní potešila radosť seniorov z nových prístrojov.

Práve to je podľa nej najväčšou odmenou za zdĺhavú cestu pri vytváraní a realizovaní takýchto projektov. V tejto vonkajšej posilňovni môže cvičiť hocikto, nielen seniori. Netreba sa nikde prihlasovať ani ohlasovať. Stačí jednoducho prísť do záhrady Denného centra a cvičiť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu