Arteterapia vo FNsP Žilina pomáha hospitalizovaným, zlepšuje podmienky na ich uzdravenie


Foto: Arteterapia vo FNsP Žilina pomáha hospitalizovaným, zlepšuje podmienky na ich uzdravenie Foto: ilustračné

Projekt Arteterapia, cesta k sebarozvoju hospitalizovaným pacientom na psychiatrickom oddelení žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou zlepší podmienky na realizáciu, rozvoj a uzdravenie.

„Tvorivá činnosť je spôsob, ako sa človek môže dostať k sebe samému, zaoberať sa vlastným vnútorným svetom, ktorého obsah premieta na papier, plátno, do hliny, čím vzniká produkt, ku ktorému sa spätne môže vrátiť a reflektovať dynamiku svojho prežívania,” uviedla primárka psychiatrického oddelenia žilinskej nemocnice Martina Hanzelová.

Terapia pomáha pacientov s úzkosťami či depresiou, vďaka projektu z Nadácie VÚB pribudnú nové materiály


Arteterapia je súčasťou terapeutického programu psychiatrického oddelenia. „Pacientom pomáha pri prekonávaní ich psychických ťažkostí, pri intelektuálnom, citovom i duchovnom raste. Psychológmi sú počas hospitalizácie vedení k ponoreniu sa do svojho prežívania a týmto spôsobom sa učia porozumieť významu svojich výtvarných prác, čím robia krok k sebauzdraveniu,” doplnila  psychologička oddelenia Radka Nguyen.

Pozitívne na tento druh terapie reagujú pacienti trpiaci úzkosťou, sociálnymi fóbiami, depresiou, či ťažkosťami so sebavyjadrením.

„Vzhľadom k tomu, že na oddelení sme limitovaní materiálom, ktorým môžeme tvorivosť rozvíjať a štandardne pracujeme s papierom a farbami, vďaka projektu využijeme nový materiál ako sú kinetický piesok, akrylové, temperové, prstové farby, či farby na tvár a fimo. Radi by sme podporili aj individuálny záujem pacientov umelecky a psychologicky motivovaných, na čo by sa dala využiť práca s plátnom,” povedala Nguyen.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline získala finančné prostriedky na projekt vo výške 1500 eur z Nadácie VÚB v rámci výzvy na  zvýšenie kvality života ľudí so špeciálnymi potrebami alebo závažným ochorením.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina