Najväčší plavecký klub Nereus Žilina oslavuje 20. narodeniny, prešlo ním už 20-tisíc Žilinčanov


Foto: Najväčší plavecký klub Nereus Žilina oslavuje 20. narodeniny, prešlo ním už 20-tisíc Žilinčanov Foto: Peter Sukenik

Už 20 rokov učí Športový klub Nereus Žilina nielen obyvateľov nášho mesta plávať. Počtom aktívnych členov patrí Nereus, spolu s MŠK Žilina, k dvom najväčším športovým klubom v Žiline. Združuje amatérov aj vrcholových športovcov, pod jeho hlavičkou pozná verejnosť aj populárne akcie Jarná cena Žiliny v plávaní a Žilinský Triatlon.

„Určite ako partia pociťujeme veľkú radosť a hrdosť. Naučili sme plávať v podstate celú jednu generáciu Žilinčanov.  O plávanie a plavecké športy je v našom meste veľký záujem, projekty Nereusu ako Žilinský triatlon či Jarná cena Žiliny v plávaní patria medzi top športové podujatia nielen v našom regióne, ale  aj v rámci celého Slovenska. A určite sme pyšní na to, že sme vychovali niekoľko špičkových športovcov a reprezentantov,“ uviedol k dvom desaťročiam pôsobenia zakladateľ klubu Peter Fiabáne.

Nereus začal fungovať krátko po otvorení zrekonštruovanej plavárne, dnes má na konte viac ako tisíc cenných kovov z majstrovstiev Slovenska

Svoje služby začal Nereus Žilina ponúkať v roku 1997, hneď po znovuotvorení zrekonštruovanej Mestskej krytej plavárne v Žiline. Dlho bol jedinou plaveckou školou v Žiline, ktorá ponúkala kompletné služby pre výučbu plávania. Dnes, 20 rokov po počtami skromných začiatkoch, absolvuje kurzy Plaveckej školy Nereus ročne viac ako 2000 detí a dospelých. Plávať môžu deti už od 3 rokov, dostupné sú aj kurzy kondičného plávania a základné či zdokonaľovacie kurzy pre dospelých.



“Nereus je pre mňa jedna veľká rodina. Prežil som tu 20 rokov, moja dcéra sa tu ako 6-ročná učila plávať. Mnoho rodičov si prešlo tribúnami s deťmi, ktoré sa učili plávať. A teraz sú tie deti už v tej najrýchlejšej dráhe a často sa len pozerám, ako mi dávajú na frak. Mnohí z tých ktorí tu začínali sú už trénermi plávania. Je veľa ľudí, ktorí vďaka Nereusu spojili svoj život s plávaním a so športom,” uviedol Rastislav Pavlík, stále aktívny plavec a medailista z Majstrovstiev sveta v kategórii Masters.

Najstarší oddiel je ten plavecký, v roku 1999 vznikol oddiel triatlonu a 15 rokov od založenia oslavuje “najmladší” vodného póla. Počas celej dvadsaťročnej histórie mal klub viac ako tisíc členov, ktorí sa zúčastnili na 600 pretekoch doma aj v zahraničí. Úchvatná je aj bilancia medailí z majstrovstiev Slovenska - 243 zlatých, 471 bronzových a 523 bronzových.



Nereus vychoval 19 reprezentantov Slovenska, športovci prekonali 11 národných rekordov. Medzi aktuálne najúspešnejších členov patrí jednoznačne Vladimír Štefánik, ktorý momentálne drží slovenský rekord v disciplíne 100 metrov voľným spôsobom. „Keď sa povie Nereus vybavia sa mi naše deti, plavecký oddiel, úžasní ľudia a hodiny a hodiny sedenia na tvrdej lavici,“ komentuje s úsmevom svoju skúsenosť s Nereusom Vladimír Štefánik starší.


Fungovanie aj vďaka podpore rodičov, plávanie patrí k najatraktívnejším športom

O zdravotných a preventívnych účinkoch plávania nie je nutné písať, tento šport sa pravidelne umiestňuje na vrchole odporúčaní nielen doktorov. Uvedomujú si to aj rodičia, ktorí s klubom držia roky a podporujú ho rôznymi formami nad rámec členského príspevku.

„S klubom Nereus mám dlhodobé skúsenosti. Vďaka nemu som spoznala veľa skvelých ľudí. Vďaka Nereusu môj syn už 12 rokov pláva. Najviac som vďačná za to, že vďaka plávaniu má môj syn nádhernú plaveckú postavu,” dodáva s úsmevom Monika Suchomelová, jedna z mnohých takýchto rodičov.



Spolu s Nereusom Žilina má dlhoročnú históriu aj Jarná cena Žiliny, ktorá sa prvý krát konala v priestoroch žilinskej plavárne v roku 2002. Počas 15 rokov na nej štartovalo takmer 6-tisíc pretekárov, spolu zaznamenali 27 770 štartov. Nielen svojou veľkosťou patrí Jarná cena Žiliny k najväčším a najvýznamnejším medzinárodným plaveckým mítingom na Slovensku. Od roku 2010 je zaradená aj do kalendára LEN a FINA.

Každoročne sa na preteku predstaví viac ako 500 športovcov, reprezentujú vyše 50 klubov rôznych krajín Európy. V minulosti sa Jarnej ceny Žiliny zúčastnila aj olympijská víťazka z Londýna 2012, maďarská reprezentantka Eva Risztov, viacnásobný európsky a svetový šampión Poliak Paweł Korzeniowski a majster Európy a medailista z majstrovstiev sveta Maďar Gergő Kis.



Druhým významným podujatím, ktoré takisto patrí medzi najväčšie na Slovensku, je Žilinský triatlon s pravidelnou zahraničnou účasťou. Ten píše už svoju 18-ročnú históriu, počas ktorej sa ho zúčastnilo presne 4 521 pretekárov. Podujatie je od roku 2000 pravidelnou súčasťou Slovenského pohára v triatlone a tiež Majstrovstiev SR v triatlone.

„Nereus, to je kopa detí ktoré mi neustále zavadzajú v šatni, keď si beriem kľúče. Ale zároveň inštruktori, ktorí okrem plávania učia základné hygienické návyky a to, ako sa chovať medzi ostatnými v kolektíve,“ uviedol na margo atmosféry v klube aktívny triatlonista Pavol Košťan.



Svoj turnaj majú aj vodnopólisti, Nereus cup sa koná od roku 2005

Najmladším športovým projektom Nereusu je mládežnícky vodnopólový turnaj Nereus cup, ktorý organizuje oddiel vodného póla od roku 2005.

„Nereus pre mňa znamená plavecký klub a najmä vodnopólový oddiel. Ten bol založený v roku 2003 s pomocou našich skvelých trénerov - Rastislava Zibolena a Miroslava Krejzla. Boli to práve oni, ktorí odovzdali kus života pre naše deti. Naučili ich vodné pólo, naučili ich byť chlapmi a skvele ich pripravili do života,” vyjadril sa Dimitar Conev, rodič a partner Nereusu.



Nereus Žilina dokázal a stále dokáže pritahnuť ľudí a mládež k športovaniu, vo svojom podnikaní má ďaleko od štandardných firiem na Slovensku. Počtom detí aj filozofiou je inšpiratívny príklad toho, ako sa dá robiť šport, a nielen ten vrcholový, na Slovensku.

„Nereus je pre mňa v prvom rade unikát. Ľudí v Nereuse poznám od ich začiatkov, celých 20 rokov. Pritiahnuť toľkých ľudí k plávaniu, pritiahnuť deti k športovaniu, to dnes považujem za poslanie. Pre mňa sú inšpiráciou a dôkazom toho, že podnikanie nemusí byť len o peniazoch,“ uviedol Jaroslav Žiačik, partner a podporovateľ klubu

Filozofiou Nereusu je ponúknuť zážitok z plávania pre všetkých, čomu boli od začiatku prispôsobené aj poplatky za jednotlivé činnosti. Po 20 rokoch dokazujú, že misia sa darí a primárnym cieľom nie je zisk. „Keď sa povie Nereus, vybaví sa mi partia ľudí s úžasným srdcom, ktorí sú zapálení pre dobrú vec a snáď už desiatky tisícov detí, ktoré prešli ich rukami tu, na tejto plavárni,“ uzavrel Marián Tomašec, dlhoročný podporovateľ klubu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Nereus Žilina