Zamestnanci Colného úradu Žilina zlikvidovali 31 ton nelegálneho tabaku a cigariet


Foto: Zamestnanci Colného úradu Žilina zlikvidovali 31 ton nelegálneho tabaku a cigariet Foto: TS Colný úrad Žilina

Počas uplynulých dvoch mesiacov likvidovali zamestnanci Colného úradu v Žiline takmer 31 ton zaisteného tabaku a cigariet, ktoré pochádzali z nelegálnych zdrojov. V priebehu apríla a mája nechali pracovníci spáliť celkovo 30 870 kg nelegálneho tabaku a tabakových výrobkov. Kvôli takto vysokému množstvu sa zabavený tovar likvidoval na 4 razy.

„Tovar pochádzal z viacerých záchytov, ktoré sa ťahajú aj niekoľko rokov dozadu. Jeden z najväčších sa udial v roku 2014 na Orave, kde hliadka sledovala podozrivé nákladné vozidlo. Vodič poľskej národnosti mal vtedy tabak a tabakové výrobky prepraviť z Budapešti do Lotyšska. Povedal, že vezie mletú kôru z dreva. V skutočnosti išlo o 15,5 tony rezaného tabaku bez nadobúdacích dokladov,“ spresnila hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková.

Ďalších 12 ton zadržali colníci na Orave, kde sa v skladových priestoroch okrem cukru nachádzal aj tabak, ktorý nepatril obchodníkovi s cukrom. Po zadržaní mal splnomocnenec problem preukázať doklady. „Splnomocnenec na väčšinu otázok položených colníkmi nevedel odpovedať, nedisponoval potrebnými dokladmi a ani ich v určenej lehote nedoložil,“ spresnila Chríbiková.

Zlikvidovali aj 72 tisíc kusov cigariet s falošnými kontrolnými známkami


Aj v ďalšom z veľkých záťahov figuroval občan poľskej národnosti, v 10 vreciach zakrytých dekou prevážal v kufri auta nadrobno narezaný tabak. „Za finančnú odmenu mal prepraviť „drevenú kôru“, ale ani on pri kontrole nepreukázal spôsob a pôvod nadobudnutia tovaru,“ uzavrela Chríbiková.

Colníci pálili aj kusové cigarety, ktoré sa im podarilo zadržať pri domových prehliadkach na Liptove. Až 72 tisíc kusov cigariet bolo označených falzifikátom kontrolnej známky, k tomu zadržali colníci počas dvoch domových prehliadok aj niekoľko stoviek kíl tabaku.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Colný úrad Žilina