Pochybnosti o Klientskom centre v Žiline, údajne ide o predraženú kúpu bez súťaže


Foto: Pochybnosti o Klientskom centre v Žiline, údajne ide o predraženú kúpu bez súťaže

Koncom februára sme informovali o plánovanom sťahovaní úradov v Žiline do spoločného Klientskeho centra, ktoré má byť po novom vybudované na sídlisku Vlčince. Táto informácia mnohých obyvateľov Žiliny a širšieho okolia nahnevala, nakoľko sa budova nachádza mimo centra mesta a preprava k nej verejnou dopravou môže byť komplikovanejšia. Niektorí ľudia vyslovili aj obavy z nedostatku parkovacích miest.

Minister Kaliňák predstavil celý projekt Klientskeho centra štátnej správy v Žiline, na tlačovej konferencii, ktorá sa konala 27. februára na Okresnom úrade. Kaliňák vtedy uviedol, že ministerstvo si vybralo tieto priestory napríklad pre dobrú dostupnosť a výhodné zázemie.

Ministerstvo dostalo 5 reálnych ponúk, pričom najvýhodnejšia ponuka sa javila práve výšková budova na žilinskom sídlisku Vlčince. Minister uviedol, že výhodou nového centra bude dobrá dostupnosť a 150 krytých parkovacích miest, ktoré sú v cene. 

Priestory, ktoré mali pôvodne slúžiť ako nákupné centrum tak zaplnia zamestnanci a klienti okresného úradu, katastra či dopravného inšpektorátu. 


Galéria: 11 fotiek

Úradníci, ktorí tam budú pracovať, majú zo sťahovania obavy a nesúhlasia s novými priestormi. Najviac im prekáža veľký presklený pracovný priestor, kde kancelárie nemajú okná s možnosťou otvorenia na vetranie. V takom prípade sa bude musieť využívať len klimatizácia.

Minister vnútra Robert Kaliňák čelí ďalšej kritike

Líder strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič a poslankyňa Veronika Remišová dnes upozornili na predraženú kúpu priestorov v tejto budove. Hovoria o tom, že ju mala v dražbe kúpiť firma blízka strane SMER-SD za 5,75 milióna eur a ministerstvo teraz kupuje len jej časť za sumu 7 miliónov eur.

Stavebník začal podľa slov Remišovej stavať budovu niekedy v roku 2008. Keďže sa mu nedarilo a dlho nevedel nájsť kupca, ponúkal ju v ponukovom konaní, pričom ich bolo spolu až šesť. Kupec sa napokon našiel v roku 2016.

Igor Matovič uviedol, že nakoľko minister vnútra plánoval realizáciu klientskych centier už od roku 2012, mohol sa zapojiť do ponukového konania a kúpiť celú budovu Europalace lacnejšie. Podľa Matoviča tak teraz nevýhodne a draho kúpil len časť tejto budovy.

Viac informácií sa nachádza v priloženom videu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu