Školáci v Žilinskom kraji vzbierali v rámci projektu Alino už 6 ton hliníkových obalov


Foto: Školáci v Žilinskom kraji vzbierali v rámci projektu Alino už 6 ton hliníkových obalov

Unikátny ekologicko-edukačný projekt Alino, ktorý podporuje aj Ryba Žilina, má za sebou už tri úspešné fázy. Žiaci zo 40 základných škôl v Žilinskom kraji prostredníctvom neho vyzbierali na ekologickú recykláciu už 6 002 hliníkových obalov z nápojov, čokolád, viečok z jogurtov, paštét či rybích šalátov.

Žilinská nezisková organizácia Alino už druhý rok motivuje slovenské domácnosti prostredníctvom ich najmenších členov k zbieraniu drobného hliníkového odpadu na školách a následne zabezpečuje jeho odovzdanie do zberne na recykláciu. Deti zbierajú hliníkové obaly z potravín hravou formou – na školách napĺňajú špeciálne upravené krabice s motívom mimozemšťana Alina, ktorého „kŕmia“ vo forme tzv. hliníkových halušiek, guliek, placiek a pagáčikov.

„Sme veľmi radi, že v našom ekologicko-edukačnom projekte vidí zmysel čoraz viac rodičov, učiteľov a riaditeľov škôl po celom Žilinskom kraji. Vážime si, že sa do projektu momentálne aktívne zapája už 40 základných škôl. Veríme, že správnou motiváciou detí k ekologickému zmýšľaniu investujeme svojím dielikom do budúcnosti celej našej planéty,“ uvádza autor myšlienky projektu z n. o. Alino Marián Beniač.

Od októbra minulého roku do apríla 2017 sa podarilo nazbierať v rámci troch kôl prebiehajúcej školskej súťaže dokopy už viac ako 6 ton potravinárskeho hliníka. Vďaka tomu, že tento hliníkový odpad putuje zo zberne na ďalšiu recykláciu, nebude nutné vyrobiť ďalší hliník na nové obaly z prírodných surovín. Pri tomto vyzbieranom množstve tak dochádza k úspore viac ako 32 000 kg rudy bauxitu, ktorú by bolo potrebné vyťažiť.

Ušetrí sa taktiež 84 000 kW/h elektrickej energie a 24 000 kg chemikálií potrebných na výrobu hliníka. Ovzdušie bude vďaka tomu čistejšie o viac ako 90 000 kg CO2, čo je množstvo, ktoré by si výroba nového hliníka vyžiadala a planétu nezaťažíme odpadom červený kal o hmotnosti 12 000.
 
Z doposiaľ zapojených 40 základných škôl vyzbierala najviac, až 336 kg hliníkového odpadu, ZŠ Svrčinovec. Z hľadiska hmotnosti vyzbieraných hliníkových obalov na jedného žiaka aktuálne v školskej lige projektu Alino vedie ZŠ Veľké Rovné Ivor, kde jeden žiak „nakŕmil“ Alina v priemere až 2,7 kg alumíniových „dobrôt“.

Nezisková organizácia Alino v rámci projektu odmeňuje aj najaktívnejších učiteľov, ktorí pomáhajú šíriť myšlienku projektu v rámci environmentálnej výchovy na školách a motivujú žiakov k zapojeniu sa do tejto hravej formy recyklácie. Súčasťou balíčkov chutných odmien sú aj špeciality od jedného z hlavých podporovateľov myšlienky projektu Alino, spoločnosti Ryba Žilina, ktorá je najväčším výrobcom rybacích pochúťok na Slovensku.

„Tešíme sa z napredovania užitočného projektu, vďaka ktorému putujú hliníkové viečka aj z našich produktov na ekologickú recykláciu. Túto myšlienku budeme aj naďalej podporovať svojím príspevkom a chutnými odmenami, pretože v nej vidíme veľký potenciál,“ uvádza generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina Michal Britvík.

Viac informácií o spôsobe zapojenia sa do projektu aj kontakt na organizátorov projektu je k dispozícii na webovej stránke www.prealina.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu