Dobrovoľní hasiči majú novú sériu súťaží - Hasičský župný pohár 2017


Foto: Dobrovoľní hasiči majú novú sériu súťaží - Hasičský župný pohár 2017 Foto: TS ŽSK

Žilinský samosprávny kraj pripravil na rok 2017 sériu ôsmich súťaží pod názvom Hasičský župný pohár, ktorý spája 4 hasičské ligy na území kraja. Dobrovoľní hasiči z Kysúc, Turca, Horného Považia, Liptova i Oravy si tak môžu počas leta zmerať sily v pretekoch, ktoré sú na Slovensku unikátom.

„Spojili sme štyri ligy a hasičom umožnili na vybraných podujatiach zabojovať o župný pohár. Hasiči sú fenoménom, v našom kraji je počet ich dobrovoľných zborov vyšší ako počet obcí a miest. Zapájajú sa všetky vekové kategórie a my ich chceme podporiť aj prostredníctvom týchto pretekov,“ uviedol žilinský župan Juraj Blanár, ktorý zároveň výstrelom odštartoval prvé kolo preteku.

Prvý pretek vyhrali hasiči z Dolného Hričova a hasičky z Ihrišťa


Na príprave začiatku sa pri príležitosti sviatku patróna hasičov, Sv. Floriána, podieľala Severoslovenská hasičská liga. O prvé body sa bojovalo v Žiline, stretlo sa 38 tímov. Súťaž v požiarnom útoku je na Slovensku takpovediac kráľovskou disciplínou. Súťaží sa systémom, kedy pretekári vybehnú zo štartovej čiary na základňu, pospájajú hadice a ostatné súčiastky a bežia k nástrekovej čiare. Tu musia vodou zostreliť terč a zrealizovať celý útok v čo najkratšom čase,“ uviedol koordinátor Hasičského župného pohára Roman Huliak.

V kategórii mužov sa podarilo zvíťaziť hasičom z Dolného Hričova, ktorých víťazná čas tvoril 13,977 s, medzi ženami dominovali hasičky z Ihrišťa s časom 18,055 s. Najbližšie sa seriál presunie do obce Podvysoká, kde prebehnú 27. mája nočné preteky. Tretie kolo sa uskutoční v Trstenej v poslednú júnovú nedeľu. Preteky spoznajú premiérových víťazov v piatok 1. septembra, tí si zároveň prevezmú župný pohár.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK