Na Polome sa v nedeľu konali oslavy 72. výročia ukončenia vojny, súčasťou bol turistický výstup


Foto: Na Polome sa v nedeľu konali oslavy 72. výročia ukončenia vojny, súčasťou bol turistický výstup
Galéria: 3 fotky
Foto: ŽSK

Pri Pamätníku 1. československého armádneho zboru na Polome si včera 7. mája 2017 uctili padlých II. svetovej vojny. Tradičné spomienkové oslavy boli spojené s hviezdicovým turistickým výstupom, ktorý absolvovali desiatky turistov z okolitých obcí. Podobné stretnutia sú podľa predsedu ŽSK spôsobom, ako si uctiť vojnové obete a zachovať odkaz pre nasledujúce generácie.

Na Javorinu k pamätníku zavítalo mnoho mladých i rodičia či starí rodičia s deťmi. Predseda Žilinskej župy uviedol, že o udalostiach vojny a životoch, ktoré naši predkovia obetovali za slobodu, s nimi musíme hovoriť a odovzdávať príbehy vojnových hrdinov ďalej. „Pred viac ako siedmimi desaťročiami sa zapísali do dejín a vďaka nim dnes žijeme v mieri,“ uviedol J. Blanár.

Na vrch Polom prišiel vzdať úctu padlým aj 1. tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku Nikolaj Ryžov. Podľa jeho slov je organizácia pietnych stretnutí dôležitá a vďaka patrí všetkým, ktorí v príprave pomáhajú. „Je dobré, že ľudia túto tradíciu udržiavajú a nielen že sa pri pamätníkoch stretávajú, ale zároveň ich udržiavajú v zachovalom stave. Starajú sa o ne, čím rovnako vyjadrujú svoju úctu a za to im ďakujem,“ uviedol N. Ryžov.

V Žilinskom kraji sa nachádza viac pamätníkov ako obcí a miest, čo svedčí o dlhoročnej snahe o zachovanie odkazu do budúcnosti. Pamätníky sú pripomienkou veľkých činov, na udalosti vojny by preto nemali zabudnúť ani nasledujúce generácie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK