Dočasné mosty vo Vraní majú zbúrať už 30. júna, obyvatelia spisujú petíciu za ich zachovanie


Foto: Dočasné mosty vo Vraní majú zbúrať už 30. júna, obyvatelia spisujú petíciu za ich zachovanie

Obyvatelia mestskej časti Žilina - Vranie si pred dvomi rokmi vydýchli, keď im postavili dva dočasné oceľové mosty ponad rieku Kysuca. Všetka tranzitná doprava, ktorá predtým smerovala cez miestne ulice, tak bola odklonená na hlavný ťah po ceste I/11 do Žiliny. Mosty boli postavené kvôli výstavbe diaľnice D3, no ich strategický význam je z hľadiska dopravnej infraštruktúry pre mestskú časť oveľa väčší.

Podľa našich informácií prešlo cez Vranie za deň aj 3 000 áut, pričom to neboli len osobné, ale aj nákladné a dokonca kamióny. Mnohým ľuďom už začali praskať domy a cesta sa na určitých miestach prepadávala. Po zosune svahu museli túto cestu napokon uzavrieť a bolo na nej potrebné vykonať opravy a rekonštrukcie havarijného stavu.


Hlavná cesta vo Vraní nemá parametre na tranzitnú dopravu

O pár mesiacov na to bola hlavná spojnica medzi Vraním a Považským Chlmcom aj tak zatvorená, a to pre stavbu diaľnice. Miestni obyvatelia tak začali využívať len dva dočasné mosty. Cesta v tejto mestskej časti je veľmi úzka a v niektorých úsekoch sa dokonca majú problém obísť aj dve osobné autá. Problémom často bývala aj skutočnosť, že ak sa na hlavnom ťahu medzi Žilinou a Kysuckým Novým Mestom stala nehoda, celá doprava bola presmerovaná cez tieto úzke uličky.


Obyvatelia síce vedeli, že most bude len dočasné riešenie, no teraz ho pre jeho veľký význam chcú zachovať. Zbúrať by ho mali už 30. júna 2017. Táto informácia obyvateľov veľmi znepokojila, preto začali konať a spisujú petíciu. Most však chcú údajne odstrániť kvôli jeho nevyhovujúcemu stavu a zosuvom na brehoch rieky Kysuca. Obyvatelia Vrania by sa tak znova ocitli v neľahkej situácií a v boji proti neúnosnej tranzitnej doprave.

Ak máte záujem podpísať petíciu, môžete tak urobiť na nasledujúcom odkaze: https://www.peticie.com/zachranmemostyvovrani


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu