Prímestské autobusy prepravili za minulý rok 26 miliónov cestujúcich, počet klesá od roku 2005


Foto: Prímestské autobusy prepravili za minulý rok 26 miliónov cestujúcich, počet klesá od roku 2005 Foto: TS ŽSK

Zo štatistiky za rok 2016 vyplýva, že v Žilinskom kraji využilo autobusy prímestskej dopravy presne 26.071.808 cestujúcich, čo predstavuje pokles o približne milión cestujúcich v porovnaní s minulým rokom. Denne vyrazí na cesty v priemere 3800 župných spojov, za uplynulý rok prešli 24,7 miliónov kilometrov. Kraj financuje dopravu prostredníctvom zmluvných dopravcov SAD Žilina a ARRIVA Liorbus na viac ako 210 linkách.

Pre porovnanie - v roku 2005 využilo služby prímestskej dopravy o 22 miliónov cestujúcich viac. Takmer polovičný pokles cestujúcich sa prejavil aj v nákladoch, v priemere financovala cestu každého cestujúceho prostriedkami vo výške 61 centov. V absolútnych číslach uhradil kraj 15,8 miliónovú stratu dopravcov.

Vďaka spoluúčasti župy na financovaní však môžu občania cestovať za výhodnejšie ceny, cestovné sa dlhodobo drží na rovnakej úrovni. Zaujímavosťou je, že napriek výraznemu poklesu oproti roku 2005 stúpol počet cestujúcich študentov o tri percentá.

Župa nakúpila počas desiatich rokov 365 nových autobusov, tie tvoria viac ako trištvrte súčasného vozového parku. Väčšina vozidiel má klimatizáciu, 110 autobusov dokonca poksytuje bezplatné wi-fi pripojenie. To zaviedol kraj ako prvá samospráva na Slovensku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK