Počas povodní zasahovali hasiči 86-krát, udalosti si vyžiadali dve obete


Foto: Počas povodní zasahovali hasiči 86-krát, udalosti si vyžiadali dve obete Foto: Hasiči Svrčinovec

Z dôvodu výdatných dažďov vznikli vo viacerých oblastiach Žilinského kraja v dňoch 28. a 29. apríla 2017 povodne, pri ktorých museli zasahovať hasiči z celého kraja. V priebehu dvoch dní - piatku a soboty - zasahovali príslušníci HaZZ spolu 86 krát. Najčastejšie pomáhali v okrese Čadca, kde boli povolaní až k 23 výjazdom.

„V dňoch 28. a 29. apríla 2017 z dôvodu vytrvalého dažďa v 17. týždni 2017 v Žilinskom kraji zasahovali hasiči na celom území kraja pri záchrane osôb a majetku občanov celkom 86 krát (v okrese Žilina 4 krát, v okrese Bytča 8 krát, v okrese Kysucké Nové Mesto 8 krát, v okrese Čadca 23 krát, v okrese Martin 7 krát, v okrese Dolný Kubín 3 krát, v okrese Tvrdošín 1 krát, v okrese Námestovo 3 krát, v okrese Ružomberok 9 krát, v okrese Liptovský Mikuláš 20 krát),“ uviedol Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

Zachránili dve podchladené osoby, spolu 441 účastníkov záchranných prác

Profesionálnym hasičom výdatne pomáhali dobrovoľní hasiči, spolu zachraňovali majetky občanov aj štátu. Asistovali aj pri vyťahovaní uviaznutých vozidiel a regulácii vodných tokov. Včasným zákrokom sa im podarilo zachrániť aj dve podchladené osoby.

„Hasiči čerpávali vodu zo zaplavených rodinných domov, z bytovky, zo školy a podnikateľských objektov, čistili priepusty, kanalizačné vpusty, stavali protipovodňové bariéry, stavali norné steny, odstraňovali popadané stromy, regulovali tok vody vybrežených potokov, vyťahovali uviaznuté vozidlá z rozvodnených tokov, vyhľadávali nezvestné osoby, zachránili 2 podchladené osoby,“ spresnil hovorca.

Nateraz je situácia ustálená, prebieha však neustály monitoring vodných tokov. „Pri mimoriadnych udalostiach boli dve osoby zranené (podchladené) a 3 osoby sa utopili. Na záchranných prácach sa zúčastnilo 196 profesionálnych a 245 dobrovoľných hasičov a bolo nasadených 88 kusov techniky Hasičského a záchranného zboru a 77 kusov techniky dobrovoľných hasičských zborov. Situácia na vodných tokoch je stále monitorovaná,“ uzavrel Michal Kypus.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu