Na Hlinkovom námestí postavili žilinský máj, tradícia trvá niekoľko storočí


Foto: Na Hlinkovom námestí postavili žilinský máj, tradícia trvá niekoľko storočí Foto: TS Mesto Žilina

Aj tento rok majú Žilinčania na Hlinkovom námestí svoj máj, ktorého stavanie sa stalo už tradíciou. Každoročne ho mesto Žilina v spolupráci s obyvateľmi postaví ako prejav úcty k ľudovým tradíciám, ktoré sú základným pilierom kultúry nášho národa. Inak tomu nebolo ani dnes, kedy sa stavanie mája začalo o 16:00 hod. napriek nepriaznivému počasiu.

Ak vychádzame z tradície, muži, ktorí nemali kde postaviť máj pre svoju milú, mohli prísť pomôcť postaviť ten žilinský na námestí Andreja Hlinku. Zároveň mohli na stužky napísať odkaz, tie sa následne použili ako ozdoby mája. Vztýčenia mája sa za mesto Žilina zúčastnili zástupca primátora mesta Patrik Groma, poslanec Žilinského samosprávneho kraja Ľubomír Sečkár a poslanci mestského zastupiteľstva v Žiline Iveta Martinková a Jozef Juriš.

Poďakovanie patrí aj lesníkom skupiny Roberta Füricha, ktorí s poslancami vztýčili máj. Keďže pršalo a drevo bolo klzké, chlapi sa skutočne „namakali“. Odmenou za vztýčený máj im však bol potlesk prítomných. Tradícia stavania májov nielen na Slovensku je dlhá niekoľko storočí.

Pôvodne bol zelený strom symbolom mýtu o boji zimy s jarou, smrti so životom a obnovujúcej sa prírody na jar. Bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode po dedine za spevu starodávnych obradných piesní ospevujúcich tvorivú silu prírody a pri tanci prejavovať radosť z víťazstva jari nad zimou.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina