Pri včerajšom požiari v tuneli Višňové bolo zablokovaných 17 osôb, jedna osoba sa nadýchala splodín


Foto: Pri včerajšom požiari v tuneli Višňové bolo zablokovaných 17 osôb, jedna osoba sa nadýchala splodín

Včera sme vás informovali o požiari v rozostavanom tuneli Višňové - Dubná skala, ku ktorému došlo približne okolo deviatej hodiny večer. Na miesto smerovalo množstvo posádok hasičov a záchrannej služby, pri požiari zostali vo vnútri aj pracovníci spoločnosti, ktorá stavbu realizuje.

„Vo štvrtok 27. apríla 2017 krátko po dvadsiatej prvej hodine večer bola ohlásená na operačné stredisko Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline mimoriadna udalosť – požiar v rozostavenom tuneli Višňové – Dubná skala v smere od obce Višňové, okres Žilina. Zasahovali hasiči z hasičskej stanice v Žiline a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. Po príjazde bolo cez ohlasovateľa oznámené, že požiar vznikol cca 1500 m vnútri severnej tunelovej rúry, kde sa nachádzajú pracovníci stavebnej spoločnosti,“ uviedol Michal Kypus, hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského záchranného zboru v Žiline.



Hasičom komplikoval situáciu aj fakt, že tunelová rúra bola silno zadymená. To znemožňovalo prechod do vnútra so zásahovou technikou, príslušníci HaZZ tak museli pokračovať peši. „Na miesto bola vyslaná peši prieskumná skupina južnou tunelovou rúrou, ktorú sa podarilo odvetrať. Po krátkom čase hasiči spozorovali vychádzajúce vozidlá so 17-imi osobami, ktoré nemohli pre prekážky pokračovať. Hasiči evakuovali osoby južnou tunelovou rúrou, pričom prieskumná skupina pokračovala k miestu požiaru. Evakuované osoby boli odovzdané na ošetrenie Zdravotnej záchrannej službe,“ spresnil hovorca.

Požiar uhasili ručnými hasiacimi prístrojmi, jedna osoba sa nadýchala splodín


Po evakuácii osôb sa dostali hasiči aj priamo k požiaru, ten sa im podarilo uhasiť za pomoci ručných hasiacich prístrojov. Dôvodom požiaru bolo vznietenie káblov, hasiči museli zasahovať v dýchacích maskách. Zákrok sa nakoniec podarilo približne hodinu po polnoci ukončiť.

„Cez prepojovaciu šachtu sa dostali do severnej tunelovej rúry k samotnému požiaru, ktorý uhasili v tuneli umiestenými ručnými hasiacimi prístrojmi. Pri záchrane osôb bol použitý autobus. Jednalo sa o požiar káblov so silným zadymením, pri ktorom bola jedna osoba nadýchaná splodinami horenia. Hasiči zasahovali s autonómnymi dýchacími prístrojmi. Banská činnosť bola ihneď prerušená. Po následnom prieskume tunela s vedúcim stavby bol zásah krátko pred jednou hodinou v noci ukončený,“ uzatvoril Kypus.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu