Výstava Jozef Gabčík – muž výnimočných činov v Krajskej knižnici v Žiline


Foto: Výstava Jozef Gabčík – muž výnimočných činov v Krajskej knižnici v Žiline
Galéria: 3 fotky

V Krajskej knižnici v Žiline je pre vás pripravená dokumentárna výstava o Jozefovi Gabčíkovi, rodákovi zo Stránskeho, priamom účastníkovi atentátu na Reinharda Heydricha v Prahe 27. mája 1942. Množstvo dobových dokumentov a fotografií približuje túto udalosť a jej následky a ukazuje pravú tvár fašizmu v čase 2. svetovej vojny.

Výstava obsahuje 5 obojstranných panelov. To znamená, že na 5 plochách sa nachádzajú fotokópie dokumentov a fotiek z kníh a súkromného archívu historika Dušana Halaja o Jozefovi Gabčíkovi. Na ďalších 5 plochách je prezentovaná Operácia Antropoid, fotokópie s kníh Atentát na Heidricha a Atentát – operace Antropoid 1941-1942,“
spresnila Anna Berthotyová z Krajskej knižnice v Žiline.

Autorom výstavy je historik Dušan Halaj, výstava potrvá až do konca mája. Vo fonde Krajskej knižnice v Žiline sa nachádzajú knihy k danej tematike, presnejšie tituly Kto ste Jozef Gabčík, Atentát na Heydricha, Proč Gabčík nestřílel.



Gen. Jozef Gabčík bol slovenský vojak pôsobiaci v exilovej československej armáde, zúčastnil sa operácie Antropoid. Jej cieľom bolo spáchať, spolu s Janom Kubišom, atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Pri atentáte sa však zasekol jeho samopal, túto verziu potvrdzuje aj koncept policajnej správy z vyšetrovania, objavený až v roku 2015. Z nej vyplýva, že Gabčíkov samopal mal vzpriečený prvý náboj.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu