Rodičia protestujú proti prerozdeleniu detí zo zrušenej školy, začali spisovať petíciu


Foto: Rodičia protestujú proti prerozdeleniu detí zo zrušenej školy, začali spisovať petíciu Foto: Martin Kapitulík

Mesto Žilina pred časom oznámilo, že školu na Hollého ulici, ktorú navštevujú aj deti z rómskych a sociálne slabších rodín, plánuje zrušiť a žiakov z nej prerozdelí do iných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Voči prerozdeleniu sa však postavila časť rodičov, ktorí tvrdia, že títo žiaci budú vplývať zle na ich deti.

Z tohto dôvodu začali spisovať petíciu, ktorá je adresovaná žilinskému primátorovi Igorovi Chomovi. Dôvodom zrušenia základnej školy je neefektívnosť jej prevádzky, ktorá je podľa mesta ekonomicky neudržateľná. Počet žiakov na škole každoročne klesá.

Ľudia, ktorí chcú podporiť petíciu, tak môžu urobiť na adrese: https://www.peticie.com/zachovanie_z_holleho_v_iline

V pôvodnom návrhu mali všetci žiaci prejsť na Hliny, neskôr prišlo prerozdelenie medzi viacero škôl

Prvotný zámer mesta Žilina hovoril o presunutí až 31 žiakov zrušenej školy do ZŠ na Jarnej ulici na Hlinách. Voči tomuto plánu sa však zdvihol medzi rodičmi dotyčnej školy odpor, žiadali iné riešenie. Na spoločnom stretnutí na ZŠ Jarná vystúpili s pripomienkami viacerí rodičia, medzi inými im prekážalo, že vysoký počet detí, z ktorých je značná časť problémová, by mala zvládnuť jedna škola. Práve tá ich.

„My by sme nechceli, aby niekto vnímal tento problém ako nás, nejakej bielej väčšinovej populácie a Rómov. To nie je ten problém. Problém je, že chcete do školy, ktorá na to nebola vôbec žiadnym spôsobom, pripravená, priniesť príliš veľa problémových detí. A tým by narástol nielen problém tých detí, ktoré sem prídu, ale aj tých, ktoré sú tu. Povedzme si otvorene, tiež naše všetky deti nie sú super. A to by potom tie pani učiteľky čo tu mali robiť?uviedol jeden z rodičov.

Reportáž o probléme v relácii Reportéri na RTVS z dňa 10. apríla 2017


Aj v reakcii na toto stretnutie prišlo vedenie mesta s novým návrhom, deti prerozdelí do viacerých škôl. Okrem ZŠ na Jarnej ulici by najviac žiakov prijali ZŠ v Budatíne, Bánovej a na Lichardovej ulici. Napriek tomu, že časť rodičov stále požaduje prerozdelenie do všetkých škôl, takéto riešenie nie je v možnostiach mesta. Niektoré školy majú totiž plný stav, iné sa nachádzajú príliš ďaleko od Bratislavskej ulice.


Navrhnuté rozdelenie detí zo zrušenej školy ZŠ Hollého

Základná školaPočet pridelených detí
ZŠ Budatín12
ZŠ Bánová11
ZŠ Lichardova10
ZŠ Jarná10
ZŠ sv. Gorazda7
ZŠ Javorku7
Špeciálna ZŠ J. Vojtaššáka7
ZŠ Brodno4
ZŠ Gaštanová4
ZŠ Limbová2
doposiaľ nepridelené deti2

Strach a negatívne emócie prevládajú aj medzi rodičmi detí zo ZŠ v Budatíne, časť z nich zvažuje presunutie svojich ratolestí na iné školy. Rodičia vyslovili aj obavy z toho, že čím väčší počet problémových detí sa stretne na jednej škole, tým skôr môžu negatívne vplývať či ovplyvňovať ostatných spolužiakov.

Paradoxne, riešením je podľa nich zachovanie všetkých problémových detí na jednej škole - ZŠ Hollého. Pripomenuli, že väčšia vzdialenosť do škôl môže časť detí odradiť od pravidelnej dochádzky a v konečnom dôsledku tak zhoršiť ich integráciu či prospech. Primátor vyzval aj riaditeľov, aby zvýšenie počtu žiakov v triedach o 1-2 rómske deti brali ako výzvu.

„Dalo sa predpokladať, že isté problémy pri zaraďovaní detí do iných škôl vzniknú. Niektoré problémy avizovali učitelia, väčšinu obranných postojov majú niektorí rodičia. Požiadal som všetkých riaditeľov a budem sa s nimi opätovne rozprávať, aby to brali ako výzvu, že ak majú na škole 2 až 12 detí, že to nie je taká záťaž, ak budú v triedach po jednom, maximálne po dvoch rómskych deťoch,“ uviedol primátor mesta Igor Choma. 

Tému bude prerokovávať aj nadchádzajúce Mestské zastupiteľstvo v Žiline

Petícia prebieha na internete od včerajšieho večera, pridalo sa k nej zatiaľ niečo viac ako 100 obyvateľov. Časti podpísaných prekáža, že záťaž v podobe problematických detí má znášať len časť základných škôl. „Nesúhlasím, aby boli takto nespravodlivo prerozdelené deti iba do niektorých škôl v Žiline. Naša škola týmto utrpí na vzdelávaní a výsledkoch našich detí,“ uvádza Zuzana pri svojom podpise pod petíciu.

My občania mesta Žilina žiadame primátora Igora Chomu o zachovanie ZŠ na Hollého ulici v Žiline. Tieto deti návštevou ZŠ na Hollého ulici majú najbližší prístup k základnému povinnému vzdelaniu. Ich prerozdelenie na rôzne školy v rámci Žiliny môže spôsobiť ich zníženú dochádzku na ZŠ. Čas strávený cestovaním by mohli venovať učeniu, keby bola ZŠ na Hollého ulici zachovaná. Integrácia týchto detí v iných ZŠ nebude pre nich jednoduchá.

Problematiku prerozdelenia detí zo ZŠ Hollého budú poslanci riešiť aj na najbližšom mestskom zastupiteľstve, ktoré sa bude konať už v pondelok, 24. apríla 2017, o 8:00 hod. na Radnici v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu