Tri dvojice bežcov zabehnú za dva dni trasu úteku Vrbu a Wetzlera, v Žiline ich privítame v nedeľu


Foto: Tri dvojice bežcov zabehnú za dva dni trasu úteku Vrbu a Wetzlera, v Žiline ich privítame v nedeľu

Tri dvojice odvážnych bežcov - Martin Urbaník a Marián Kamendy, Martin Sekér a Peter Brestovanský, Marcel Jedlička a Daniel Blonski, sa rozhodli zopakovať trasu, po ktorej utiekli Rudolf Vrba a Alfred Wetzler v roku 1944 z nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Práve táto dvojica podala koncom apríla 1944 správu o tom, čo sa v koncentračných táboroch deje nielen so slovenskými židmi.

Na ich počesť zabehne šestica celú trasu z Osvienčimu do Žiliny, 170 kilometrami si chcú pripomenúť ich významný čin. Trasa povedie miestami, v ktorých zažívali Vrba s Wetzlerom útrapy počas úteku. Ten trval dvanásť dní, z Čadce po 140 kilometroch už prišli do Žiliny. Práve tu pred 73 rokmi podali prvé dôveryhodné svedectvo o zverstvách v nacistických táboroch.

Bežcov privítajú pred budovou Židovskej náboženskej obce v nedeľu aj predstavitelia mesta Žilina. „Pozývame vás preto na ich privítanie dňa 23. apríla 2017 (nedeľa) pred budovu Židovskej náboženskej obce na Hollého ulici č. 9 o 10.00 hod., aby sme si tak pripomenuli správu, ktorá zachytáva jedno z najtragickejších období histórie ľudstva,“ uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu