V Hlbokom nad Váhom osadili pamätnú tabuľu Tisovi, nevydržala bez poškodenia viac ako 3 dni


Foto: V Hlbokom nad Váhom osadili pamätnú tabuľu Tisovi, nevydržala bez poškodenia viac ako 3 dni Foto: čitateľ

Počas sviatkov Veľkej noci, presnejšie dňa 14. apríla 2017, bola za účasti príslušníkov politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko osadená v obci Hlboké nad Váhom pamätná tabuľa venovanú Jozefovi Tisovi. Pripomína 70. výročie popravy prezidenta Slovenského štátu, ktorá sa udiala 18. apríla 1947 na dvore Justičného paláca v Bratislave.

Tabuľu odhalil starosta obce Dušan Pinčík, názory na ňu medzi obyvateľmi sa však líšia. Časť z nich nesúhlasí, aby rodák z blízkej Bytče mal na kalvárii pamiatku. Akciu navyše poriadne neprerokovalo ani obecné zastupiteľstvo. „Na obecnom zastupiteľstve sa o takom niečom ani nerokovalo, pretože ak som to správne pochopil, išlo o súkromnú akciu zo súkromných zdrojov,“ uviedol obyvateľ obce s počtom necelých tisíc obyvateľov.

Ak by aj časť miestných obyvateľov chcela, osadeniu na pozemku by nevedela zabrániť. „Osadené to bolo na súkromnom pozemku, takže asi by sme tomu nemohli nejako zabrániť,“ doplnil jeden z obyvateľov Hlbokého nad Váhom.

Tabuľa nevydržala bez poškodenia viac ako 3 dni

Rovnako sa na osadení a samotnom akte odhalenia nepodieľala ani cirkev. „Biskupský úrad v Žiline ani Farský úrad v Bytči žiadnu tabuľu na krížovej ceste v Hlbokom neumiestnili. Nemáme vedomosť, kto bol organizátorom podujatia,“ povedal hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík.

Informácie o osadení pamätnej tabule kontroverznému prezidentovi priniesli viaceré celoslovenské médiá, na internete vyvolali rozruch. Nakoniec tabuľu aj s prisluchajúcou ceduľkou rozbili neznámi vandali, na mieste tak nevydržala v nepoškodenom stave ani 3 dni.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu