Na Solinkách sú pri ceste zlomené stromy, s odstránením môže byť problém, pozemky nie sú mestské


Foto: Na Solinkách sú pri ceste zlomené stromy, s odstránením môže byť problém, pozemky nie sú mestské
Galéria: 2 fotky

Čitateľ Zdeno sa na nás obrátil, aby upozornil na zlomené stromy, ktoré môžu spadnúť na cestu a spôsobiť škodu na aute či dopravnú nehodu. Nebezpečné stromy sa nachádzajú na sídlisku Solinky, na ulici Obvodová, medzi obchodným centrom MAX a Zámočkom. 

„Obraciam sa na vás vo veci ohrozenia, hlavne detí hrajúcich sa v okolí a vodičov áut jazdiacich po ceste. V zákrute smerom od Maxu na zastávku MHD Jaseňová sú staré stromy. Väčšina je prehnitá a zlomená, od pádu na vozovku ich delí len koruna pred nimi stojaceho stromu. Jednak to nevyzerá pekne v tej zákrute, ale hlavne to ohrozuje ľudí. V lete, keď to je zazelenané, tak tam navyše spávajú bezdomovci a je tam neporiadok,“ napísal Zdeno.

Ako vidieť aj na fotografiách, niektoré stromy doslova čakajú na spadnutie. Aj napriek tomu, že nie sú hrubé a nemusia napáchať veľké škody, môžu ľahko prispieť k dopravnej nehode. Vodič prechádzajúceho auta sa môže zľaknúť a strhnúť volant do protismeru. Navyše, neporiadok, ktorý tam istí ľudia zanechali, nie je malý a nachádzajú sa tam nielen igelitové tašky, fľaše a obaly od potravín, ale aj časti elektroniky, spotrebičov a kusy nábytku. Preto by viacerí obyvatelia Soliniek uvítali, keby sa toto miesto preriedilo od starých stromov.

S odstránením všetkých stromov môže byť problém

Na predmetné stromy doteraz nebol na odbor životného prostredia na Mestskom úrade v Žiline podaný žiadny podnet. Pozemky však nie sú vo vlastníctve mesta a navyše, je tam viacero parciel s rozdielnymi vlastníkmi.


„Dve parcely sú pod správou Slovenského pozemkového fondu, jedna je vo vlastníctve niekoľkých vlastníkov a ďalšia je bývalého ministerstva (Ministerstvo pre správu a privatizáciu národného majetku Slovenskej republiky),“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Ak by sa aj mesto Žilina dožadovalo nápravy a výrubu týchto stromov, situácia by sa mohla značne skomplikovať, nakoľko by bolo potrebné zabezpečiť nielen komunikáciu so všetkými vlastníkmi, ale aj dohodnúť a zrealizovať riešenie. Navyše, štátne orgány by sa k uvedenej záležitosti nemuseli postaviť promptne a obyvatelia by tak mohli čakať aj niekoľko týždňov. Stromy by tak skôr spadli, ako by ich niekto odstránil.

Ako ďalej uviedol hovorca, vedenie mesta má riešenie. Mesto prostredníctvom zazmluvnenej spoločnosti odstráni dreviny, aby sme občanom vyhoveli,“ dodal. V tejto veci sme sa obrátili s otázkami aj na miestnych poslancov. Okrem odpovede, že neevidujú žiadne takéto podnety, sme ale iné informácie nezískali.

Obyvatelia sídliska Solinky však vítajú promptnú reakciu mesta a tešia sa z riešenia, ktorým je odstránenie nebezpečných starých stromov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu