Župan Blanár dementoval správy o tom, že nebude kandidovať na post predsedu ŽSK


Foto: Župan Blanár dementoval správy o tom, že nebude kandidovať na post predsedu ŽSK Foto: ilustračné

Zatiaľčo s kandidátmi na županov do volieb do VÚC sa v iných krajoch akoby vrece roztrhlo, v Žilinskom kraji bol dlho ohlásený len jeden kandidát - Peter Cibulka. Nakoľko ešte donedávna ani v súčasnosti stále najsilnejšia politická strana na Slovensku - SMER-SD - nepotvrdila, či sa aktuálny župan Juraj Blanár bude opätovne pokúšať o post predsedu, v médiach začali vznikať rôzne špekulácie.

Župné voľby sa budú konať 4. novembra 2017, okrem predsedov krajov budeme voliť aj poslancov krajských parlamentov. Konzervatívny denník Postoj uviedol začiatkom apríla, že podľa jeho informácií sa už Blanár nechystá obhajovať post predsedu. Dôvodom mal byť fakt, že sa stal podpredsedom Smeru a zároveň prípadným kandidátom na ministra zdravotníctva.

Po tom, ako špekuláciu prebrali viaceré médiá, sa rozhodol úradujúci župan vydať stanovisko. V ňom deklaroval úmysel kandidovať opätovne. Pôvodne sa špekulovalo, že by zástupným kandidátom mohol byť Ján Podmanický, ktorý je starostom obce Stará Bystrica, poslancom krajského parlamentu aj NR SR.

„Už dlhšie sledujem komunikačný šum okolo mojej kandidatúry, a preto by som chcel všetkých ubezpečiť, že si vážim ich doterajšiu dôveru a podporu a zároveň tak aj oznámiť, že v nadchádzajúcich župných voľbách budem kandidovať,“ uviedol priamo v reakcii na mediálne šumy Juraj Blanár.

Predsedom je už 11 rokov, Blanárovi predpovedal koniec aj Večerník

Blanár je predsedom ŽSK už od roku 2006, kedy bol zvolený ako kandidát koalície ANO, HZD, SNS a SMER. Zároveň je od roku 2010 aj poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Poslancom bol aj počas rokov 2002 až 2016. V minulom roku musel vysvetľovať nákup CT prístroja, ktorý mal kraj pod jeho vedením v roku 2011 výrazne predražiť.

Titulku so špekulatívnym nadpisom “Juraj Blanár pravdepodobne končí” vydal aj regionálny tlačený týždenník Žilinský Večerník, keďže v dobe vydania nemal aktuálne stanovisko Blanárovej hovorkyne. Zaujímavosťou volieb je, že v tomto roku budú premiérovo jednokolové.

Blanárovým jediným ohláseným protikandidátom je zatiaľ Peter Cibulka, poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline. Za predsedu samosprávneho kraja môže byť zvolený obyvateľ samosprávneho kraja, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši 25 rokov veku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu