Dobrovoľní hasiči z Trnového čistili studne na Mariánskom námestí, vybrali až 50 vriec odpadu


Foto: Dobrovoľní hasiči z Trnového čistili studne na Mariánskom námestí, vybrali až 50 vriec odpadu

Do studne na Mariánskom námestí v Žiline odhodil istý mladík z Liptovského Mikuláša vlajku Európskej únie. Mesto rozhodlo, že ju bude nutné vybrať a preto začiatkom apríla povolalo dobrovoľných hasičov z mestskej časti Žilina - Trnové. Ich úlohou bolo demontovať kovovú zábranu a zlaniť sa do studne.

Po zlanení však zistili, že sa tam okrem vlajky nachádza aj množstvo odpadkov. Preto keď už studňa bola otvorená, rozhodlo sa, že ju vyčistia. Na dne našli okrem igelitových tašiek, obalov od potravín, pohárov a plastových či rozbitých sklenených fliaš aj lyže alebo dokonca platný občiansky preukaz.

Časť zásahu preplatí mladík, ktorý odhodil vlajku

Mladík, ktorý vlajku do studne odhodil, dostal pokutu vo výške 33 eur. Mesto Žilina mu však nechá preplatiť aj časť zásahu, ktorý absolvovali dobrovoľní hasiči. Zaplatí tak napríklad za dopravu na miesto či náklady na prácu. 


Dobrovoľní hasiči našli v studni aj desiatky kľúčov od zámkov, ktoré visia na kovovej zábrane a tiež rôzne mince z okolitých štátov. Po vyčistení prvej studne sa presunuli aj k druhej, do ktorej sa rovnako zlanili a vyzbierali z jej dna odpadky.

„Celkovo sme vybrali okolo 50 vriec odpadkov, ktoré sa tam nazbierali za 2 roky,“ uviedol veliteľ DHZ Trnové, Roman Huliak. Dokedy vydržia studne čisté, je otázne.

Mestská polícia však bude dôslednejšie sledovať, či do nich ľudia opäť nevhadzujú odpadky. Tomu, koho prichytí pri čine, prípadne objaví cez kamerový systém, uloží pokutu a mesto ho nechá preplatiť náklady na vyčistenie studne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu