Krátky animovaný film talentovaného Žilinčana Martina Smatanu zbiera úspechy po celom svete


Foto: Krátky animovaný film talentovaného Žilinčana Martina Smatanu zbiera úspechy po celom svete
Galéria: 13 fotiek

O tom, že Žilina je rodiskom talentovaných ľudí, niet pochýb. Jedným z nich je aj 25-ročný Martin Smatana, ktorý aktuálne študuje animáciu na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe. Ešte počas štúdia na bratislavskej Vysokej škole muzických umení natočil krátky animovaný film Rosso Papavero, ktorý sa počas dvoch rokov od medzinárodnej premiéry premietol na 140 festivaloch.

Krátkometrážna bábková snímka získala cenu Literárneho fondu na festivale Bienále animácie Bratislava 2014, následne mala medzinárodnú premiéru 10. februára 2015 ako zástupca filmovej tvorby bratislavskej VŠMU na prestížnom festivale Berlinale. Film mal úspech, počas uplynulých dvoch rokov bol premietnutý na 140 festivaloch v 50 krajinách sveta a získal 14 medzinárodných ocenení,“ spresnil Martin Smatana.

Slovenská výprava na festivale Berlinale v roku 2015, Martin Smatana druhý sprava

V sekcii Generation KPlus dostalo šancu 14 tvorcov, vybraní boli spomedzi viac ako 1500 prihlásených filmov. A medzi nimi nechýbala ani Martinova animátorska prvotina. Tá neskôr zozbierala ďalšie úspechy na zahraničných festivaloch.

Zoznam ocenení Rosso Papavero

Literal Fund Award - XII. Biennial of Animation Bratislava, SLOVAKIA
2nd place winner - Animation - Chicago Shorts Festival - ILLINOIS, USA
Best Stop motion FIlm - Cannesy 2015 - SLOVAKIA
2nd MENTION - EXPOTOONS International Animation Festival - ARGENTINA
IGRIC 2015 - Animation Creative Premium - SLOVAKIA
Special Mention at Student International Festival - STIFF 2015 - CROATIA
LOCOMOCION 2015 - Ludotechnique Creative Trigger Award - MEXICO
The World Animation Celebration - Student Stop Motion - USA
Honorable Mention - Anim!Arte - 12th International Student Animation Festival - BRAZIL
Atlas Awards - Best Animated Film - USA
Second Best Short Animation Film Award at Chennai International Short Film Festival - INDIA
Accolade Global Film Competition Award - Award of Excellence: Film Short - USA
Audience Award at Trenton Film Festival 2016 - NEW JERSEY, USA

Galéria: 13 fotiek

Film sa vyrábal aj v Žiline, ukazuje príbeh chlapca s hlavou plnou fantázie

Zaujímavosťou je, že takmer celý film je vytvorený v jednom zábere, pre tieto účely vytvoril Martin bábkovú scénu dlhú dva a pol metra. „Film som pripravoval a vyrábal práve v Žiline, v ateliéri na Vlčincoch a na Štúrovej ulici pri Mariánskom námestí,“ prezradil talentovaný tvorca miesto, kde vznikala oceňovaná snímka. Jej distribúciu podporil aj Audiovizuálny fond, majstrovsky zachytáva príbeh chlapca, ktorého realitu transformuje jeho fantázia.

Jednej hviezdnej noci sa malý chlapec s hlavou plnou fantázie stane svedkom snového cirkusového predstavenia. Omámený nekonečnou reťazou trblietavých atrakcií, si na mesiacom ožiarenej lesnej čistine neskoro uvedomí, že cena za vstupenku do fantastického šapitó je príliš vysoká a brána medzi realitou a snom sa zatvára.

Galéria: 13 fotiek

Martin sprístupnil krátky film aj ostatným divákom dňa 7. apríla 2017, nižšie si ho môžete pozrieť aj vy. V roku 2015 sa premietal aj na Medzinárodnom festivale animácie Fest Anča, ktorý sa tradične koná každý rok na Stanici Žilina-Záriečie. Na námete sa podieľal Martin aj s Betkou Remencovou, so scenárom pomáhala spolužiačka Ivana Sujova, skice a výtvarné návrhy vytvorila Veronika Maliňáková.

Do procesu tvorby a následnej prezentácie filmu však boli zaradené až tri generácie rodiny Smatanových. Dedo František vyrobil cirkusové maringotky, otec Miroslav Smatana zas prezentoval filmy na festivaloch v zahraničí.

O obrazovú postprodukciu sa postaral Dávid Štumpf, za grading je zodpovedný Michal Šabík a zvuk doladil maestro Adam Kuchta. S následnou produkciou a grantom pomáhala Zuzka Bartošová, Martin je vďačný aj Anne Jackovej za prihlasovanie filmu na festivaly. Aj tento prípad svedčí o tom, že zdanlivo krátka snímka potrebuje na precízne spracovanie množstvo šikovných a odhodlaných ľudí.


Rosso Papavero from Martin Smatana on Vimeo.

V príprave sú ďalšie dva filmy, jeden z nich je venovaný detskému obecenstvu

Martin však po úspechu Rosso Papavero nezaspal na vavrínoch a pracuje na ďalšich dvoch filmoch. „Prvý sa volá Sťahováci, je to môj štvrtácky film na FAMU a dokončený by mal byť v septembri tohto roku. Jedná sa o trikový film vyrobený technikou kombinujúcou živú akciu hercov s animovaným prostredím. Jeho témou je aktuálna problematika nášho nakladania s časom, miera, ktorou ho delíme medzi našu prácu, rodinu a nás samotných,“ uviedol Martin. Druhý film s názvom Šarkan má už aj zverejnený teaser.

Galéria: 13 fotiek

Určený je najmladším divákom vo veku od 5 do 9 rokov. „Bude mať asi 10 minút, je realizovaný klasickou bábkovou animáciou a nosným obsahovým prvkom príbehu je vzťah medzi starým človekom a dieťaťom. Dedo, plochý ako list papiera, s námahou odoláva jesennému vetru, zatiaľ čo chlapec s hlavou v oblakoch si lietanie vo vetre užíva. Šarkana som začal pripravovať popri škole ešte keď som študoval na VŠMU v Bratislave a neskôr ho produkčne zastrešila spoločnosť Bfilm Petra Badača a Evy Pavlovičovej,“ uzavrel talentovaný animátor zo Žiliny.

Teaser k filmu Šarkan


THE KITE teaser from Martin Smatana on Vimeo.


 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu