Na Žilinskej univerzite sa stretnú stredoškoláci, na Masterclasses si vyskúšajú výskum častíc


Foto: Na Žilinskej univerzite sa stretnú stredoškoláci, na Masterclasses si vyskúšajú výskum častíc Foto: Žilinská univerzita

V najbližších týždňoch stredoškoláci na celom svete navštívia blízke univerzity, aby si v celodennom programe vyskúšali prácu na prednej línii základného výskumu. Medzinárodné Masterclasses dajú žiakom príležitosť stať sa na jeden deň časticovými fyzikmi. Počas Masterclasses účastníci pracujú s dátami z experimentov na urýchľovači LHC v CERNe pod vedením fyzikov. Masterclasses v tomto roku prebiehajú od 1. marca do 11. apríla v 52 krajinách.

Objav Higgsovho bozónu na LHC v lete 2012 viedol k veľkej mediálnej odozve a veľkému záujmu verejnosti. Medzinárodné Masterclasses ponúkajú stredoškolákom šancu preskúmať časticovú fyziku pri práci so skutočnými dátami z experimentov na LHC. Nosnou myšlienkou programu je nechať študentov pracovať tak ako to robia skutoční vedci. Študenti získajú obraz o modernom fyzikálnom výskume prácou priamo s časticovými fyzikmi na skutočných dátach z LHC,” uviedol Michael Kobel, profesor fyziky z Technickej univerzity v Drážďanoch a vedúci programu.

Vzdelávanie aj vďaka sprístupneným výsledkom štyroch experimentov

Štyri experimenty - ATLAS, CMS, ALICE a LHCb – sprístupnili svoje dáta pre vzdelávacie účely. Aj vďaka tomu sa môžu konať súťaže ako Masterclasses. “Študenti v priebehu dňa porozumejú, kedy môžeme vyhlásiť vedecký objav,” zdôraznil Kobel. Vedci z 210 univerzít v 52 krajinách budú hostiť Masterclasses na svojich domácich inštitúciách.



Celosvetová účasť odráža medzinárodnú spoluprácu v časticovej fyzike. Aby sa simulovalo skutočné pracovné vedecké prostredie, každý deň Masterclasses končí video-konferenciou, počas ktorej sa skupiny študentov z rôznych krajín spájajú s dvoma moderátormi v CERNe alebo vo Fermilabe (Batavia, Illinois, USA) aby skombinovali a prediskutovali svoje výsledky. Majú tiež príležitosť otestovať moderátorov svojimi otázkami.

Na podujatí sa zúčastní 120 študentov z celého kraja, podujatie je medzi nimi populárne

Žilinská univerzita sa zúčastňuje Masterclasses 30. marca 2017. Katedra fyziky Elektrotechnickej fakulty pozvala na podujatie 120 študentov Žilinského kraja. Tí pochádzajú z desiatich rôznych gymnázií. „Študenti milujú toto podujatie. Ich nadšenie pre špičkovú vedu nám dodáva krídla. Je to výnimočný deň pre všetkých,“ uviedol Ivan Melo, časticový fyzik z Katedry fyziky EF.

Zaujímavosťou je, že Žilinská univerzita zároveň koordinuje Masterclasses na siedmich slovenských univerzitách. Medzinárodné Masterclasses sú vedené Technickou univerzitou v Drážďanoch a QuarkNetom v úzkej spolupráci s International Particle Physics Outreach Group (IPPOG). Cieľom IPPOGu je sprístupniť časticovú fyziku verejnosti.



Program Masterclasses na UNIZA, 30. marec 2017

        8:30 -   8:40  Uvítanie   Aula 3
        8:40 -   9:40  Podivný mikrosvet (prednáška 1)    Aula 3
        9:40 - 10:00  Prestávka
      10:00 - 11:00  Urýchľovače a detektory častíc (prednáška 2)    Aula 3
      11:00 - 11:20  Prestávka
      11:20 - 11:50  Fotonika - technológie a študijný program budúcnosti
                               Aula 3
      12:00 - 13:00  Obed účastníkov s prednášajúcimi   Nová menza
      13:15 - 15:00  Počítačové cvičenie    laboratória katedry fyziky AB
                               104, 105 a 112


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinská univerzita