Obyvatelia sídliska Vlčince bojujú so psími výkalmi, posiate sú chodníky aj tráva


Foto: Obyvatelia sídliska Vlčince bojujú so psími výkalmi, posiate sú chodníky aj tráva

„Chcem poukázať na problém, ktorý mnohí ani ako problém nevnímajú, nakoľko sa už stal bežnou realitou. Jedná sa o množstvo psích výkalov, ktoré sa nachádzajú v okolí bytových domov, prakticky všade, na sídlisku Vlčince,“ napísal znepokojený čitateľ Štefan, ktorý je obyvateľom žilinského sídliska Vlčince.

Psie výkaly sú pre mnohých obyvateľom nezvládnutým problémom, pretože sa nachádzajú na trávnikoch, pri pieskoviskách a dokonca aj v nich. Pravidelne ich najmä mamičky s deťmi nachádzajú v okolí preliezok pre detí a hojdačiek.

Časť psíčkarov si príkladne exkrementy odprace, nezodpovední obmedzujú deti v pohybe

„Šťastnejším ľuďom sa podarí takúto „kôpku“ obísť, ale nepodarí sa to každému a potom si človek tieto exkrementy na topánkach roznesie až do bytu, či auta. Je to veľmi nepríjemná aróma, ktorú si takýmto spôsobom zaobstaráme, ale jedná sa aj o zdravotné riziko, nakoľko prie výkaly často obsahujú parazity,“ pokračuje čitateľ.

Nie všetci “psíčkari” sú však nezodpovední, mnohí si po svojich domácich miláčikoch pravidelne upratujú. Na druhú skupinu, ktorá si neváži okolie svojho bydliska, a znemožňuje tak nielen pohyb ľuďom a deťom po trávnatých plochách, však doplácajú všetci. Aj tí poctiví.

„Podľa množstva výkalov je dosť nezodpovedných ľudí, ktorí exkrementy neupracú a tak vlastne rozhodli o tom, že všetci musíme žiť medzi psími výkalmi - aj oni sami, aj ich deti, prípadne vnúčatá. Prekvapuje ma prílišná benevolencia k tomuto problému,nakoľko kompetentní sa dôslednejšie touto otázkou nezaoberajú,“ dodáva Štefan.

Psíčkarom chýbajú stojany so sáčkami, uvítali by ich hustejšie rozmiestnenie


Podľa vyjadrení viacerých obyvateľov Vlčiniec je frekvencia umiestnených stojanov na sáčky a nádob na exkrementy nedostačujúca. Uvítali by aj tabuľky s upozornením na povinnosť exkrementy odpratať, chýba aj zdôraznenie povinnosti mať domáceho miláčika na vodítku.

Dodržiavanie týchto povinností pravidelne kontroluje aj mestská polícia, tá by mala neporiadnych chovateľov a majiteľov pokutovať, prípadne im dohovoriť. Je to však len jedna z ich činností, aj preto nemôže byť na mieste prítomná neustále.

„Ak sa niekto rozhodne, že chce mať v byte psa, mal by si pri jeho venčení výkaly aj poupratovať. Je to predsa jeho povinnosť,“ spresňuje ďalšia obyvateľka Vlčiniec Jana. Jedným z možných riešení je upozornenie majiteľa psa, ktorý si výkaly neodprace.

Ďalšiu čerstvú skúsenosť nám do redakcie zaslal čitateľ Ondrej: „Včera som pri prechádzke z Vodného diela videl mladé dievča, ako šlo so psom na korčuliach. Psík vykonal potrebu na chodník a to dievča len s pomocou korčule odsunulo výkal na kraj chodníka a pokračovalo ďalej,“

Mestská poslankyňa sa problémom zaoberá, riešenie hľadajú aj v spolupráci s mestskou políciou

Na problém upozorňujú občania aj svojich poslancov v rámci obvodu, aktívne riešenie situácie potvrdila aj Iveta Martinková. „Začali sme prvým rokovaním na okrsku Vlčince. Absolvovala som stretnutie, ktorého sa zúčastnil pán Tomašec, pán Mišejka z Mestskej polície a jedna pani občianka. Dali sme dohromady fakty a premýšľali o možnostiach. Požiadali sme aj prednostu Mestského úradu, aby v tomto zmysle požiadal o spoluprácu aj správcov domov.“ uvádza poslankyňa za obvod Vlčince.

Netreba zabúdať, že psíčkari platia za svojich domácich miláčikov dane. Poslankyňa by uvítala riešenie, v ktorom by mesto recipročne za vyzbierané dane vrátilo časť psíčkarom - efektívne, napríklad zvýšením počtu nádob na extrementy a držiakov so sáčkami.

Škodlivosť exkrementov netreba zdôrazňovať, aj preto je hnev obyvateľov na nepoctivých majiteľov čoraz väčší. Hromadenie nahnevaných sťažností potvrdila aj poslankyňa. Iveta Martinková preto navrhla zaradenie problematiky do priorít Grantového systému mesta. Vďaka tomu by sa mohla situácia zlepšiť v rámci celej Žiliny, keďže podobný problém trápi každé žilinské sídlisko.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu