Colníci zaistili v opustenej hale na Orave približne 1600 kg tabaku, škoda je viac ako 118-tisíc eur


Foto: Colníci zaistili v opustenej hale na Orave približne 1600 kg tabaku, škoda je viac ako 118-tisíc eur Foto: Colný úrad Žilina

Colníci z Trstenej a Kriminálneho úradu finančnej správy zaistili v opustenej hale na Orave 1,6 ton tabaku aj so zariadením na sušenie a rezanie. Nelegálny tabak rezali dvaja Poliaci, voči ktorým bolo začaté trestné stíhanie a už sú vyhostení zo Slovenska. Štátu spôsobili škodu na spotrebnej dani z tabakových výrobkov vo výške 118 210 eur.  

Na miesto do prenajatej schátranej budovy v Trstenej, kde dvaja muži poľskej národnosti pri pracovnom stroji spracovávali sušinu podobajúcu sa na tabak, boli privolaní colníci z najbližšieho colného úradu a Kriminálneho úradu finančnej správy. Po obhliadke v skladových priestoroch zaistili 26 nylonových vriec a 22 papierových škatúľ s tabakom a tiež zariadenia s elektrickým motorom na sušenie aj rezanie tabaku. Jedna z dotknutých osôb dobrovoľne vydala ešte 66 kusov rezacích nožov do rezačky.

Zadržaní Poliaci mohli byť uvedení do omylu, pracovali za odmenu 1000 eur mesačne


Zadržaný Poliak podľa jeho vyjadrenia mal nájsť prácu na Slovensku cez internet na poľskej stránke. S kontaktnou osobou sa vraj dohodli, že bude rezať drevenú kôru pre záhradkárske účely. Na prácu boli potrebné dve osoby, preto oslovil s ponukou aj kamaráta. Súčasťou dohody malo byť zabezpečené ubytovanie, strava a odmena 1 000 eur pre každého na mesiac.

Pri výsluchu uviedol, že osoba, ktorá im ponúkla prácu, do skladových priestorov doviezla sušičku aj rezačku a škatule s „kôrou“. Až po nazretí do nich, zistili, že sa jedná o tabak. Aj napriek tomu sa riadili dohodnutými pokynmi a narezaný tabak dávali do jutových vriec. Čo sa s ním malo diať ďalej nevedel, mal čakať na inštrukcie.   

Pre neoprávnené nakladanie a prechovávanie tabakových výrobkov, pri ktorom vznikla škoda na spotrebnej dani z tabakových výrobkov vo výške 118 210 eur, boli dvaja muži poľskej národnosti Trestným rozkazom vyhostení zo Slovenskej republiky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Colný úrad Žilina