Spoločnosť DÚHA, ktorá stavia tunel Višňové, vstúpila do konkurzného konania


Foto: Spoločnosť DÚHA, ktorá stavia tunel Višňové, vstúpila do konkurzného konania Foto: zilinskedialnice.sk

Na základe návrhu žilinskej spoločnosti A. G. P., s.r.o. rozhodol Okresný súd Bratislava I o začatí konkurzného konania voči spoločnosti DÚHA, a.s., ktorá stavia najdlhší tunel na Slovensku - tunel Višňové. Vyplýva to z dnešného oznámenia v Obchodnom vestníku. Zákazku na tunel pri Žiline v hodnote približne 410 miliónov eur získala firma pred troma rokmi, realizuje ju v konzorciu s talianskou spoločnosťou Salini Impregilo.

Samotný spor sa týka rekonštrukcie budovy Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, presnejšie obnovy obalového plášta, v ktorej bola žilinská spoločnosť A.G.P. hlavným subdodávateľom. Podľa vyjadrení spoločnosti DÚHA si však A.G.P. neplnila svoje záväzky a práce dodávala v nedostatočnej kvalite.

„Keďže ani po opakovaných výzvach nedošlo k náprave, bola naša spoločnosť v zmysle požiadaviek investora nútená dodatočne zabezpečiť alternatívnych subdodávateľov. Vykonané práce sme im zaplatili a s ich kapacitami dielo dokončili. Napriek tomu spoločnosť A.G.P. požaduje úhrady aj za takéto práce, ktoré nevykonala alebo za práce, ktoré už boli firmou Dúha uhradené,“ spresnila pre pre portál etrend.sk Natália Kostrošová, mediálna zástupkyňa spoločnosti Dúha.

Spoločnosť sa bude brániť právnymi krokmi, návrh na konkurz považuje za nekalú praktiku

Spoločnosť Dúha sa plánuje brániť žalobou a trestným oznámením, nakoľko podľa jej vyjadrenia má ísť o nekalé praktiky bývalého subdodávateľa. Či konkurzné konanie ohrozí časový harmonogram dostavby tunela Višňové sa nám zatiaľ nepodarilo zistiť.

Dúha, a.s. sa rozhodla podniknúť právne kroky voči skupine firiem, ktoré dlhodobo protiprávnym konaním poškodzujú jej dobré meno. Pokúšajú sa opakovane od spoločnosti vymáhať fiktívne pohľadávky, jednotlivo alebo prostredníctvom organizovanej skupiny. Keďže aktivity zástupcov týchto spoločností javia znaky trestnej činnosti, spoločnosť sa rozhodla uvedené skutočnosti postúpiť na preverenie orgánom činným v trestnom konaní.

Na základe toho, že je spoločnosť v konkurze, sú jej možnosti podnikať obmedzené na základné právne úkony. Iná firma z portfólia podnikateľa Miroslava Remetu mala problém s konkurzom približne pred mesiacom, kedy na ňu podala návrh spoločnosť Cronson Invest. Hrozbu konkurzu sa však firme nakoniec podarilo odvrátiť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu