Zamestnanci závodu KIA v Tepličke nad Váhom vstúpili do štrajkovej pohotovosti


Foto: Zamestnanci závodu KIA v Tepličke nad Váhom vstúpili do štrajkovej pohotovosti

V nedeľu 19. marca 2017 sa konala v hoteli Slovakia v Žiline konferencia Základnej organizácie Odborového zväzu KOVO KIA Žilina (ZO OZ KOVO KIA Žilina), na ktorej sa prítomní vyjadrili, že nesúhlasia s návrhom sprostredkovateľa na riešenie kolektívneho sporu so spoločnosťou Kia Motors Slovakia s.r.o Na základe tohto rozhodnutia tak vstupujú zamestnanci závodu v Tepličke nad Váhom do štrajkovej pohotovosti.

Štrajková pohotovosť patrí k osobitnej forme nátlakových akcií, počas ktorej sa prezentuje hrozba zamestnancov o tom, že plánujú prerušiť prácu a dosiahnuť splnenie ich požiadaviek. V prípade, že k dohode nedôjde ani počas štrajkovej pohotovosti, vstúpia zamestnanci do ostrého štrajku.

Návrh sprostredkovateľa odmietli takmer všetci zapojení zamestnanci


Drvivá väčšina zamestnancov nesúhlasila s návrhom sprostredkovateľa, ktorý navrhol zvýšenie základných miezd o 5,5% a v priemere o 3,5% pre nevýrobných zamestnancov. Spoločnosť Kia Motors Slovakia by tieto podmienky akceptovatala, odborári však trvajú na ich požiadavke 10-percentného navýšenia základných miezd, resp. 7% pre nevýrobných zamestnancov.



Zo 73% zúčastnených zamestnancov (v absolútnom čísle 2626 pracovníkov) súhlasilo so sprostredkovateľským návrhom len 10, zvyšných 2616 zamestnancov ho odmietlo. V percentuálnom zastúpení to znamená, že až 99,6% zúčastnených na hlasovaní odmietlo ponuku sprostredkovateľa.

Pre vyhlásenie štrajku je potrebné, aby s ním súhlasila nadpolovičná väčšina hlasujúcich. Zároveň sa na hlasovaní musí zúčastniť aspoň nadpolovičná väčšina zamestnancov počítaných zo všetkých zamestnancov zamestnávateľa


Počas štrajku prichádzajú zapojení zamestnanci o viacero výhod, medzi inými sa im z dôvodu neplateného voľna kráti letný alebo vianočný bonus, motivačný bonus a zároveň prichádzajú o dochádzkový bonus či iné mzdové zvýhodnenia a príplatky. Ako však deklaruje ZO OZ KOVO KIA Žilina, podmienkou ukončenia štrajku bude aj dohoda o reparáciach. Jej predmetom bude práve vyriešenie dopadu štrajku na mzdy zapojených zamestnancov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu