Pri sanácii hradného brala zistili väčšie poškodenia, ako sa predpokladalo, projekt musia zmeniť


Foto: Pri sanácii hradného brala zistili väčšie poškodenia, ako sa predpokladalo, projekt musia zmeniť
Galéria: 5 fotiek

Hlavný ťah medzi Žilinou a Martinom má za sebou už niekoľko celovíkendových uzávierok, počas ktorých pracovali horolezci na zaistení skalného brala. Práce im od začiatku roka komplikovalo počasie a niektoré uzávierky sa preto museli zrušiť, resp. posunúť na nový termín. Po komplikáciách s počasím sa však ukázali aj iné problémy. Horolezci odhalili počas prác rozsiahlejšie poškodenia a trhliny skalného masívu, ako sa pôvodne predpokladalo.

Ministerstvo životného prostredia hľadá riešenie situácie, ktorá vznikla

Nové poškodenia boli objavené až po dôkladnom očistení skál, ktoré sa vykonalo počas uplynulých víkendov. Našlo sa tiež niekoľko ďalších trhlín a jaskýň, čo celú situáciu výrazne skomplikovalo. V častiach, kde sa pôvodne plánovalo vykonanie injektáže, boli nájdené rôzne dutiny a praskliny, preto bol tento spôsob zamietnutý. 

„V súčasnosti zatiaľ práce prebiehajú podľa pôvodného projektu. Vypracováva sa zmena projektu na základe odlišných zistení oproti predpokladom, ktoré boli identifikované po očistení skalného brala. Po odsúhlasení zmeny projektu bude možné odhadnúť aký a či vôbec to bude mať finančný aj časový vplyv na realizáciu sanácie,“ uviedol Branislav Prelovský, projektový manažér spoločnosti, ktorá zabezpečuje sanačné práce.


Ukončenie prác bolo pôvodne naplánované na mesiac máj, no pre nepriaznivé počasie a niekoľko odkladov sa termín posunul o mesiac. Podľa informácií televízie TA3 sa malo počas prác zistiť, že na niektorých častiach masívu mali byť vykonané opatrenia ešte pred zhruba tridsiatimi rokmi, no nestalo sa tak. V miestach vraj chýbajú rôzne kotvy a piloty.

Vysúťažená suma by sa nemala navyšovať

Podľa hovorcu Ministerstva životného prostredia Tomáša Ferenčáka, sa rozsah prác ešte môže zmeniť. V takom prípade však bude využitá rozpočtová rezerva projektu. O navýšení ceny, ktorá bola vysúťažená, zatiaľ ministerstvo neuvažuje. Termíny dokončenia by nemali byť ovplyvnené ani novými zistenými skutočnosťami. 

Podľa všetkého čakajú vodičov ešte tri úplné uzávierky cesty pod Strečnom. Po nich sa zvažuje obojsmerná prevádzka s obmedzeniami a to konkrétne v zúžených jazdných pruhoch. O tom však ešte bude musieť rozhodnúť aj odbor dopravy Okresného úradu.

Aktuálne informácie z cesty I/18 pod Strečnom nájdete aj na Facebooku




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: aktuality.sk, ta3.com