Župní poslanci schválili vytvorenie združenia za účelom vybudovania moderného planetária v Žiline


Foto: Župní poslanci schválili vytvorenie združenia za účelom vybudovania moderného planetária v Žiline

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali, že na dnešnom zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja poslanci rokovali aj o návrhu na vytvorenie spoločného združenia so Žilinskou univerzitou v Žiline za účelom spracovania projektu pre Planetárium v Žiline.

Na konci tejto snahy by mohlo v areáli Žilinskej univerzity vzniknúť unikátne moderné platenárium, ktoré má potenciál turisticky a marketingovo oživiť celý región severného Slovenska. Z vedeckého hľadiska je však umiestnenie priamo v Žiline problematické, keďže svetelný smog vytvára sťažené podmienky pre pozorovanie niektorých úkazov.

„Väčšie planetárium v Prahe má návštevnosť 137-tisíc, veľmi zaujímavé planetárium, ktoré prešlo modernizáciou a rekonštrukciou, je v Brne a navštívi ho 162-tisíc ľudí ročne. Čiže ak sa dobre nastaví projekt a bude profesionálne urobený, bude zvládnutá logistika a marketing, tak nemusí sa nikto báť, že by takýto projekt nefungoval,“ uviedol Ján Podmanický, ktorý je zároveň starostom obce Stará Bystrica a poslancom NR SR za Smer-SD.

Župní poslanci návrh schválili takmer jednohlasne, za hlasovalo 43 prítomných zástupcov, 1 bol proti a 1 sa zdržal hlasovania. Podľa predloženého materiálu by mohol byť rozpočet na úrovni približne 4 miliónov eur, počíta sa však s výrazným spolufinancovaním z európskych štruktúr.

Propagačné video zmodernizovaného planetária v Brne



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu