Aktivisti spolu s poslankyňou mestského zastupiteľstva vyčistili časť brehu Vodného diela


Foto: Aktivisti spolu s poslankyňou mestského zastupiteľstva vyčistili časť brehu Vodného diela
Galéria: 3 fotky

V piatok 3. marca sa o 9:00 hod. pri Vodnom diele Žilina stretla skupinka aktivistov, ktorí sa rozhodli vyčistiť okolie nádrže od odpadkov. Čistenia sa zúčastnila aj poslankyňa mestského zastupiteľstva Iveta Martinková, ktorá zabezpečila vrecia a rukavice, vyžiadaním si z Mestského úradu. Skupina pozostávala z mladých ľudí, z organizácií ako OZ GoSpace, Atletická Akadémia Žilina a Workout team Žilina, konkrétne Erika Kučerová, Karol Haas, Samuel Haas, Dominik Hrinik a Filip Vacko. Spoločnosť im robili aj tri deti, ktoré taktiež pomáhali.

Ako uviedol Karol Haas, jeden z aktivistov, všimol si, že v Žiline sa hromadí odpad a hlavne igelit a plastové fľaše. Keďže jemu aj ostatným aktivistom záleží na životnom prostredí, a nemohli sa na to ďalej pozerať, rozhodli sa cez občianske združenie GoSpace iniciovať ďalší projekt ekofriendly Žilina. Na problém s odpadkami chcú nielen upozorňovať ale ich aj riešiť. „Sme radi, že sa k nám pripojili aj Atletická Akadémia Žilina, Workout team Žilina a zároveň našu iniciatívu podporila aj pani poslankyňa Iveta Martinková. Zabezpečila pre nás pracovné náčinie,“ uviedol Karol Haas.

V pláne je častejšie organizovanie podobných aktivít

Aktivisti chcú, aby bola Žilina ekologickejšia a občania spolu s mestom sa viac zaujímali o prostredie, v ktorom žijeme. Podobné stretnutia majú v záujme iniciovať častejšie. V budúcnosti by chceli zapojiť aj mesto, aby vyvinulo iniciatívu a upozorňovalo na tento problém občanov. „Máme tu krásny rybník, sú tam zvieratá, ryby, kačky ale plávajú medzi igelitom a plastovými fľašami pri brehu. Toto podľa nás nie je v poriadku, preto sme rozhodli v GoSpace spolu s Jurajom Marčekom a Stanislavou Vodjanickou rozbehnúť projekt ekofriendly Žilina,“ dodáva Karol Haas.

Aktivisti za dve a pol hodiny očistili takto veľkú časť Vodného diela



Celkovo naplnili až 14 vriec rôznorodým odpadom. Okrem pneumatiky, detského odrážadla, okuliarov, rybárskej stoličky či zbytku udice pozbierali ešte množstvo ďalšieho „zaujímavého“ odpadu, pričom najviac bolo práve plastov.

Mesto Žilina zabezpečilo odvoz odpadu

V súčinnosti s mestom Žilina boli všetky vrecia s odpadom odvezené na zberný dvor. Neskôr tento odpad prejde separáciou. „Ďakujem pánovi Rolkovi a pánovi Mestickému za promptné a operatívne vybavenie  mojich žiadostí, týkajúcich sa tejto akcie,“ hovorí poslankyňa Iveta Martinková, ktorá si hlboko váži túto iniciatívu od mladých ľudí. Podľa jej slov dávajú svetu jasne najavo, že chcú veci zmeniť.  

„Veľmi by som si želala, aby sa veci zmenili zásadne. Nie je predsa možné, aby niekto za niekoho donekonečna upratoval a zbieral smeti. Viem, vždy sa nájdu takí, ktorým je to jednoducho jedno, ale to by nemala byť väčšina ľudí. Musíme to otočiť. Väčšina ľudí by mala chrániť životné prostredie inak to s nami neskončí dobre,“ dodáva Iveta Martinková.

OZ GoSpace spája ľudí a týmto spôsobom ich chce zmobilizovať čo najviac

„Som rád, že sa členovia občianskeho združenia GoSpace ako aj členovia ďalších spolupracujúcich formálnych a neformálnych združení zapojili do aktivity, ktorá do veľkej miery reprezentuje hlavné ideály občianskeho združenia GoSpace. Vždy budeme podporovať aktivity, ktoré majú zmysel a reálny dosah na život ľudí v našom okolí. V konečnom dôsledku hlavným zmyslom našej činnosti je presadzovanie verejného záujmu, v tomto prípade majúceho podobu krajšieho okolia na Vodnom diele Žilina,“ dodáva na záver Juraj Marček z OZ GoSpace.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu