České dráhy skrátia cestu z Prahy do Žiliny, dvojnásobne zrýchlia časť trate


Foto: České dráhy skrátia cestu z Prahy do Žiliny, dvojnásobne zrýchlia časť trate Foto: cd.cz

Česká správa železničnej dopravy plánuje počas najbližších 10 rokov zásadne zrýchliť spojenie medzi Moravou a Slovenskom, modernizáciou v hodnote 16 miliárd korún by mali vlaky cez Valašské Meziříčí jazdiť v niektorých úsekoch až dvojnásobnou rýchlosťou oproti dnešnej.

V súčasnosti jazdia vlaky prevažne rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu, po novom by mali až 160. Trať je výrazne zastaralá, naposledy bola modernizovaná v druhej polovici šesťdesiatych rokov. V ideálnom prípade by sa malo začať stavať už budúci rok, trať patrí k významným spojeniam so Slovenskom.  

„Trať je kľúčová pre spojenie so Slovenskom, spojenie cez Vsetín je neustále posilňované aj kvalitou vozou. Je to zároveň aj jedna z prioritných trás pre nákladnú dopravu,“ uviedol Petr Pšenička zo Správy železničnej dopravnej cesty. V úseku Valašské Meziříčí - Horní Lideč by mala maximálna rýchlosť dosiahnuť 120 kilometrov za hodinu, vyššiu neumožňuje horský profil trate.

V súčasnosti trvá cesta z Prahy do Žiliny cez túto trasu 5 hodín a 26 minút, trať cez Ostravu je v podaní českého štátneho dopravcu rýchlejšia o 13 minút.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu