Mestský poslanec Martin Kapitulík predstavil koncepciu parkovacieho domu na Solinkách


Foto: Mestský poslanec Martin Kapitulík predstavil koncepciu parkovacieho domu na Solinkách
Galéria: 13 fotiek
Foto: Martin Kapitulík

Poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline Martin Kapitulík predstavil koncepciu parkovania na sídliskach, ktorej súčasťou je aj architektonický návrh riešenia parkovacieho domu na Solinkách. Zelená budova vo vnútrobloku na ulici Osiková by podľa plánu mohla mať 310 až 440 parkovacích miest, zároveň sa snaží o čo najmenší zásah do okolitého prostredia.



Aj preto využíva architektonické štúdio Atrium v návrhu “zelené” strechy a železobetónovú konštrukciu bez okien. Cieľom návrhu je znížiť prevádzkové náklady a budovu prirodzene vetrať. Štúdio predstavilo v roku 2011 podobný projekt, s názvom “Zelená Garáž”, aj pre územie vnútrobloku na Nešporovej ulici v Košiciach.

Už v pondelok budú poslanci rozhodovať o investičnom úvere vo výške 8,5 milióna eur


Kapitulík týmto krokom reaguje na návrh investičného úveru, o ktorom budú poslanci rokovať na najbližšom zastupiteľstve. To sa koná 20. februára. Spolu 8,5 milióna eur má, podľa predkladaného návrhu, slúžiť na opravu verejného osvetlenia, s čím poslanec nesúhlasí. Peniaze chce použiť na vybudovanie zelených parkovacích domov na sídliskách. Verí, že za túto sumu by sa dalo vytvoriť približne 1000 nových parkovacích miest.

„Na pondelkovom mestskom zastupiteľstve preto predložím pozmeňovací návrh, aby sa za tieto peniaze na sídliskách vybudovali zelené parkovacie domy s parkom, alebo ihriskom na streche. Na roky dopredu tak vyriešime problém s parkovaním v našom meste. Zároveň tým nadobro zastavíme zámer vedenia mesta plošne spoplatniť parkovanie na sídliskách. Ide o ucelenú koncepciu riešenia parkovania na sídliskách, navyše so zachovaním zelených plôch,“ uvádza poslanec Kapitulík.

Podľa jeho názoru trápi obyvateľov parkovanie oveľa viac ako rekonštrukcia osvetlenia. Zároveň by sa, vďaka úveru, zastavili investície v meste na 15 rokov. „Ak poslanci tento ďalší Chomov úver schvália, vyčerpá sa tým takmer celý úverový potenciál nášho mesta. V praxi to znamená, že sa v Žiline najbližších 15 rokov nič väčšie neurobí. Osvetlenie rekonštruovať treba, nie však na úkor riešenia oveľa závažnejších problémov a potrieb Žilinčanov. Ľudí oveľa viac ako plošná oprava svetiel trápi to, že večer čo večer nemajú kde zaparkovať,“ uzavrel Kapitulík.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu