Do redakcie nám prišiel anonymný dopis s nákresmi Okresného úradu v EuroPalace


Foto: Do redakcie nám prišiel anonymný dopis s nákresmi Okresného úradu v EuroPalace

Neznámy anonym včera doručil do našej redakcie nákresy nového rozloženia klientskeho centra a ďalších inštitúcií v budove EuroPalace na Vlčincoch. Súčasťou zásielky je aj sprievodný dopis, ktorý popisuje niektoré zaujímavosti ohľadom celého plánovaného sťahovania. Cieľom zásielky, ktorú mohli dostať viaceré médiá, je reakcia odpovede príslušných inštitúcií - Okresného úradu Žilina aj Ministerstva vnútra - na naše otázky ohľadom plánovaného sťahovania.

Pre článok s názvom “Okresný úrad by sa mal presťahovať. Bude jeho nové sídlo v budove EuroPalace na sídlisku Vlčince?”, ktorý vyšiel dňa 20. januára 2017, sme chceli potvrdiť informáciu, ktorá bola do tej doby v Žiline verejným tajomstvom. Vyjadrenia oboch inštitúcií však boli nejasné, ani jedna nevedela potvrdiť výber práve tejto budovy.


Zatiaľ čo Okresný úrad Žilina „nedisponoval informáciami o termíne sťahovania, ani inými podrobnejšími informáciami ohľadom organizácie sťahovania a zriaďovania klientského centra,“ ministerstvo bolo zhovorčivejšie. Potvrdilo, že EuroPalace je jednou z alternatív.

„V Žiline zvažujeme viacero alternatív a jednou z nich je aj EuroPalace. Bližšie informácie vám z toho dôvodu zatiaľ nedokážeme poskytnúť,“ uviedlo pre náš portál 20. januára Ministerstvo vnútra. Podľa autora anonymného dopisu je však o výbere budovy dávno rozhodnuté, novým sídlom viacerých inštitúcií by sa mali stať dve podlažia žilinského “mrakodrapu”.

Celé sťahovanie prebieha s vysokou mierou diskrétnosti, podľa autora dopisu neboli do rozhodovacieho procesu zapojené odbory ani široká verejnosť. „Nikto nedostal príležitosť vyjadriť sa, či táto budova bude spĺňať požiadavky jednotlivých oddelení, nikto nerokoval s odbormi, neboli predložené varianty na výber,“ uvádza anonym.

Za necelý mesiac sa podarilo vypracovať architektonickú štúdiu


Súčasťou anonymnej zásielky bola aj podrobná architektonická štúdia riešenia oboch podlaží, ako jej zhotoviteľ je uvedený architektonický ateliér z Bratislavy. Ak by sme vychádzali z dostupných informácií, potom sa len za 24 dní stihlo toho naozaj veľa. Presne po toľkých dňoch od vyjadrenia ministerstva, ktoré zvažovalo viaceré alternatívy, sa podarilo stanoviť EuroPalace ako budúce sídlo úradu a zároveň vypracovať štúdiu z rozdelením jednotlivých odborov naprieč dvoma podlažiami.

Anonymný autor dopisu operuje aj s informáciou o údajnej cene, ktorú malo Ministerstvo vnútra zaplatiť za dve podlažia pôvodne komerčných priestorov budovy EuroPalace. „Viete, koľko stálo kúpenie tejto budovy, teda dvoch poschodí? 7 miliónov eur, pričom predajca zarobil podľa našich informácií 3,5 milióna eur,“ uvádza anonym.

Túto sumu však v tejto chvíli nie je možné overiť. O zverejnenie celkovej výšky nákladov na zakúpenie priestorov budúceho Okresného úradu Žilina sme požiadali aj Ministerstvo vnútra. Dopis na záver uvádza aj prepdokladaný čas sťahovania, ktorý je v blízkej budúcnosti.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu