O zvýšení poslaneckých odmien budú poslanci hlasovať už v pondelok, názory sa líšia


Foto: O zvýšení poslaneckých odmien budú poslanci hlasovať už v pondelok, názory sa líšia Foto: ilustračné

V pondelok 20. februára 2017 zasadne prvé tohtoročné Mestské zastupiteľstvo. Jedným z medializovaných návrhov je aj zvýšenie odmeny za výkon funkcie poslanca zo súčasných 200 eur na úroveň minimálnej mzdy v národnom hospodárstve Slovenskej republiky. Minimálna mzda predstavuje pre rok 2017 sumu 435 eur.

So žiadosťou o stanovisko sme preto oslovili niekoľko poslancov, nižšie prinášame ich odpovede a vysvetlenia, či a prečo daný návrh podporia, resp. nepodporia. Predkladateľ návrhu Miroslav Sokol svoje stanovisko uviedol v dôvodovej správe.

Miroslav Sokol, predkladateľ

Materiál sa predkladá ako iniciatívny s cieľom priblížiť sa k adekvátnej odmene za výkon funkcie poslanca mestského zastupiteľstva v krajskom meste. Poslanci tvoria prvý kontakt v riešení požiadaviek občanov v obvodoch, ktoré sú počtom obyvateľov väčšie ako väčšina miest v Slovenskej republike. Režijné náklady poslanca, pri správe viacerých obcí vo volebnom obvode, v mnohých prípadoch presahujú terajšie nastavenie odmien.

Jozef Juriš
Ja už dnes dávam celú svoju odmenu na podporu športových a kultúrnych podujatí. Ak sa podarí navýšiť poslanecký plat, pre mňa to len bude znamenať, že ľudia, čo to potrebujú, dostanú odo mňa viac peňazí na svoje aktivity.

Martin Kapitulík
Do politiky som šiel v prvom rade ako Žilinčan, ktorý chce žiť v lepšom a krajšom meste. Viem si peniaze zarobiť svojou prácou, poslanca nerobím pre výplatu. Baví ma to a snažím sa svojou prácou zlepšiť svoje okolie. Beriem to ako poslanie, službu svojmu mestu a investíciu do budúcnosti. Hanbil by som sa, keby som zahlasoval za zvýšenie poslaneckého platu v dobe, keď sa handrkujeme o každé euro na chodníky a ideme si nohy vylámať na rozbitej dlažbe na Mariánskom námestí

Iveta Martinková
Nemyslím si, že  je úplne správne, ak si poslanci sami regulujú odmeny.  Podľa mňa by to mal v budúcnosti riešiť zákon na základe premyslene stanovených atribútov, napríklad podľa počtu obyvateľov. Tiež by mohla byť  poslanecká odmena regulovaná po polroku pôsobenia poslanca na základe hmatateľných výsledkov jeho práce.  Pokiaľ viem,  Žilina patrí k mestám s najnižšími poslaneckými odmenami. V prípade schválenia minimálnej mzdy by sa  poslanci príjmom z  funkcie zaradili medzi  približne štyri percentá občanov, ktorí takúto mzdu na Slovensku poberajú.  Poslanci, čo  poctivo pracujú  pre občanov a pre mesto všeobecne, strávia pri  práci veľké množstvo času a tiež  majú vysoké režijné náklady. Mnohí Žilinčania ani len netušia, že odmena ich zástupcov v mestskom parlamente nie je ani 200 € v čistom.  Komunikujem s obyvateľmi naozaj často a ak sa niekedy dostaneme k tejto téme, väčšina si myslí, že poslanecká odmena v našom meste činí okolo 500 €. Aj touto cestou sa dozvedia, že to nie je tak. Odporúčam občanom, aby v prípade schválenia  navrhnutej minimálnej mzdy, žiadali od  svojich poslancov maximum.  Ja, osobne, si hlboko vážim činorodých občanov, ktorým nie je ľahostajné, kde a ako žijeme.  Touto cestou im ďakujem za podnety, ktorými ma neustále oslovujú a tiež ďakujem tým, ktorí mi  pri riešení podnetov aktívne pomáhajú.

Branislav Delinčák
Osobne nesúhlasím so zvyšovaním platu. Všetci poslanci, keď kandidovali, tak vedeli, do čoho idú - platové podmienky boli dané, a každý ich poznal. Každý sa teda mohol slobodne rozhodnúť či podmienky príjma alebo nie. Taktiež argumentácia, že sa mestu darí, lebo vyhralo kauzu Aupark a vláda prevzala dlh za Kiu, nemá žiaden súvis s prácou poslancov. Nijako sme sa ako poslanci na týchto dvoch veciach nepodieľali. No a na záver treba podotknúť, že zdvihnutím platov poslancov dôjde automaticky aj k úprave platov viceprimatorov. Samotní predkladatelia v minulosti kritizovali prácu viceprimatorov, a iniciovali zníženie ich platu - že si toľko za svoju prácu nezaslúžia. No a zrazu, keď si maju polepšiť poslanci, tak zaslúžia… A viceprimatori robia stále rovnako…
  


Návrh na úpravu zásad odmeňovania predložila časť poslancov už na 14. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline, ktoré sa konalo dňa 16. mája 2016. Po búrlivej diskusii bol však nakoniec materiál stiahnutý z rokovania, za čo hlasovalo 24 z 27 prítomných poslancov.

Mestskí poslanci na tomto zastupiteľstve schválili dodatok, ktorým navýšili plat viceprimátorom na 2,5 násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve. Pôvodne boli zástupcovia primátora odmeňovaní platom vo výške päťnásobku poslaneckej odmeny. Tento dodatok však hneď na ďalšom, júnovom, zastupiteľstve zrušili, a tak zostáva v platnosti odmeňovanie viceprimátorov v závislosti na odmenách poslancov.

Ak by aktuálny návrh poslanci schválili, zmeny by vstúpili do platnosti už od 1. marca 2017.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu