Na tuneli Žilina sa podarilo baníkom preraziť aj druhú rúru, podali si vzájomne ruky s kolegami


Foto: Na tuneli Žilina sa podarilo baníkom preraziť aj druhú rúru, podali si vzájomne ruky s kolegami
Galéria: 4 fotky
Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Tunel Žilina s celkovou dĺžkou 687 metrov je opäť bližšie k dokončeniu, dnes 9. februára 2017 sa totiž podarilo baníkom preraziť aj druhú rúru tunela. Dvojrúrový tunel pre oba smery jazdy je súčasťou diaľničného úseku D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, raziť ho baníci začali 5. novembra 2014.

Tunel Žilina je tretí diaľničný tunel v Žilinskom kraji, ktorý sa podarilo preraziť minulý rok. Baníci uvideli svetlo na druhej strane presne jeden rok a jeden mesiac od začatia výstavby, presnejšie dňa 5. decembra 2016.

Baníci si podali ruky s kolegami, po dokončení úseku by mali motoristi ušetriť 9 minút


Výstavbu celého úseku D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka o dĺžke 11 320 metrov zabezpečuje konzorcium firiem pod názvom Ovčiarsko. Jeho súčasťou sú spoločnosti Doprastav, Strabag, Váhostav–SK a Metrostav, celkova suma za úsek je odhadovaná na 427 miliónov eur.

„TUNEL ŽILINA bol dnes prerazený kompletne. Obe tunelové rúry sa tak úspešne posunuli v hrubej stavbe. Prerážka sa koná tak, že baníci majú zvyk po prerazení strojom vyjsť na druhú stranu a potriasť ruku kolegom,“ uviedla Národná diaľničná spoločnosť.



“Súčasťou diaľnice je aj tunel Ovčiarsko (2367 metrov), ktorý prerazili v apríli 2016. V nepretržitej prevádzke pracuje na tuneloch 90 ľudí – pracuje sa aj v nočných hodinách. Na 11 km dlhom diaľničnom úseku sa strieda popri dvoch tuneloch 11 mostov. Po dobudovaní tohto úseku ušetrí motorista deväť minút,”
spresnila pre TASR hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Predpokladané ukončenie výstavby celého úseku D1 Hričovské Pohradie - Lietavská Lúčka je zatiaľ naplánované na január 2018.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu