Krajské knižnice požičali minulý rok takmer 2 milióny kníh


Foto: Krajské knižnice požičali minulý rok takmer 2 milióny kníh Foto: krajskakniznicazilina.sk

Päť knižníc v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v minulom roku zaregistrovalo až 31 645 čitateľov, ktorí si vypožičali spolu 1 934 301 kníh, časopisov či iných špeciálnych dokumentov. Zriaďovateľ, ktorým je Žilinský samosprávny kraj, sa snaží ísť s dobou, a preto ponúka aj online služby, ktoré v minulom roku využilo už viac ako pol milióna ľudí. Online sa dá nahliadnuť do katalógov, rezervovať si dokumenty alebo predĺžiť výpožičky. 

Najviac navštevovali knižnice v minulom roku dospelí čitatelia, tí si požičali až 1,1 milióna publikácií. „Veľmi obľúbené sú tiež biblioboxy, do ktorých môžu návštevníci vrátiť knihy i v dobe, keď sú knižnice zatvorené. Je to výborná služba najmä pre pracujúcich, ktorí nestihnú prísť, ale rovnako pre študentov, ktorým to možno nedovoľuje rozvrh hodín. Takýmto spôsobom sa vlani vrátilo 29.683 kníh,“ uviedla riaditeľka odboru kultúry Miroslava Ševčíková-Šumská.

Žilinská VÚC sa takto snaží priblížiť čitateľom a ich potrebám. Neustále vychádzajú nové diela regionálnych, celoslovensky známych, ale i zahraničných autorov, preto každoročne obnovuje knižničný fond. Len v minulom roku zakúpili takmer desaťtisíc nových publikácií.


Regionálne knižnice počas minulého roka zorganizovali tiež viac ako 3 600 podujatí. „Zamerali sa predovšetkým na žiakov základných a stredných škôl, ktorým vysvetlili, ako čo najlepšie využívať služby knižníc, ako rýchlo vyhľadávať v online katalógu či ako správne citovať autorov a ich diela,“ vysvetlila M. Ševčíková-Šumská.

Pre seniorov budú aj v tomto roku pokračovať počítačové kurzy alebo populárne tréningy pamäte a milovníci literatúry si opäť vychutnajú zaujímavé besedy so spisovateľmi, ilustrátormi, historikmi, cestovateľmi a inými známymi osobnosťami.

Žilinská župa má v pôsobnosti päť regionálnych knižníc, Krajskú knižnicu v Žiline, Kysuckú knižnicu v Čadci, Liptovskú knižnicu v Liptovskom Mikuláši, Oravskú knižnicu v Dolnom Kubíne a Turčiansku knižnicu v Martine. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK