Transparency International zverejnil rebríček kvality radničných periodík, trištvrtina je propaganda


Foto: Transparency International zverejnil rebríček kvality radničných periodík, trištvrtina je propaganda Foto: ilustračné

Nezisková mimovládna organizácia Transparency International (TI) zverejnila na svojom blogu Hlásne trúby rebríček hodnotenia kvality radničných periodík. Medzi 83 periodík zaradilo TI aj žilinské Radničné noviny, ktoré začali vychádzať vo februári pred dvoma rokmi. Kritériom pre zaradenie do rebríčka bolo aspoň 5 vydaných čísel v priebehu posledných dvoch rokov.

Transparency International ďalej na blogu vymedzuje pojem radničné periodiká aj cez financovanie ich vydávania a osobu vydavateľa. „Týmto termínom označujeme periodickú tlač vydávanú samosprávami (kraj, mesto, obec), ktoré informujú o miestnych záležitostiach za verejné peniaze a pod autoritou verejnej správy. Majú teda jednoznačne znaky verejnoprávnych médií, ako to poznáme napr. pri RTVS,“ uvádza TI na svojom blogu.

Radničné noviny skončili na 33. mieste, prínos periodika dosiahol hodnotu 47,98 percenta

Na porovnanie jednotlivých periodík využíva TI takzvaný index BENEFIT, pričom výsledné číslo indexu zachytáva prínos periodika v oblasti informovania občanov o politike a činnosti miestnej samosprávy. Žilinské Radničné noviny dosiahli v tomto indexe hodnotu 47,98%.

„Periodiká, ktoré sa v rebríčku indexu BENEFIT umiestnili na popredných miestach, hodnotíme pre občanov ako obsahovo najprínosnejšie. Periodiká na konci rebríčka sú najmenej prínosné, často s poškodzujúcimi vyjadreniami vedenia samosprávy na adresu názorových oponentov, s anonymnými článkami či veľkým počtom zmienok a fotiek vedenia daného mesta či obce,“ dodáva Transparency International.

Organizácia hodnotila spolu 5 vydaní, počnúc aprílovým a končiac augustovým v roku 2016. Podľa analýzy tvorí politická plocha v periodiku presne dve tretiny obsahu. V týchto piatich číslach sa zmienka o vedení radnice vyskytla spolu 144 krát. Za takto vysoký počet si Radničné noviny vyslúžili štvrtú priečku, častejšie sa fotky radných a starostu nachádzali už len v Jazerčanovi, Dubnických novinách a Dunajskostredskom hlásniku.

Reklama v Radničných novinách zaberá len 10 percent obsahu, náklad na obyvateľa sú tri centy

Tranparency International priniesla aj celkový popis Radničných novín, ktorý je kritický. Mestskému periodiku vyčíta najmä vysoký podiel anonymných článkov a chýbajúcu diskusiu. Relatívne pozitívne však zhodnotila mieru prezentovania vedenia radnice.

Periodikum Radničné noviny mesta Žilina prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Poskytuje občanom veľa informácií o aktivitách radnice a jej vedenia, nie je dobrým zdrojom informácií o budúcich rozhodnutiach, podstatná časť článkov o politike radnice je anonymná, bez osobnej zodpovednosti za obsah, vedenie radnice je prezentované v rozumnej miere a obsahovom kontexte a vedenie radnice je na fotkách zobrazené v rozumnej miere.


Pozitívom je, že reklama v periodiku Radničné noviny zaberá len o niečo viac ako desatinu celkovej plochy. „Reklama v periodiku zaberá 10.61% z celkovej plochy obsahu. Do takej plochy nepočítame inzerciu na akcie a služby danej samosprávy alebo samosprávou zriaďovaných a ovládaných organizácií,“ uzatvára Transparency International na blogu.

Po prepočítaní na jedného obyvateľa stojí číslo Radničných novín každého Žilinčana približne 3 centy, za čo si periodikum vyslúžilo 47. až 52. priečku z hodnotených titulov. Jednotlivé vydania môžu Žilinčania násť, okrem schránok, aj na oficiálnej stránke mesta Žilina v sekcii Čo sa v Žiline urobilo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu