Čitateľ zakúpil v pobočke obchodného reťazca banány, po rozkrojení zostal zaskočený čiernym stredom


Foto: Čitateľ zakúpil v pobočke obchodného reťazca banány, po rozkrojení zostal zaskočený čiernym stredom
Galéria: 4 fotky
Foto: čitateľ

Čitateľ Milan nám napísal svoju nepríjemnú skúsenosť s nákupom v pobočke obchodného reťazca LIDL v Žiline. Po tom, ako zakúpil takmer dve kilá banánov, sa rozhodol jeden z nich skonzumovať. Vzápätí však prišiel na to, že všetky ním zakúpené kusy boli po rozkrojení uprostred čierne.

„Dnes som kúpil v Žiline v LIDL-i banány, ktoré sú v strede čierne. Obávam sa, že to môže byť nejaký druh plesne alebo hubovitá choroba, prípadne iné poškodenie. Niečo také by sa nemalo predávať v obchode, a dovolím si tvrdiť, že ani opiciam žrať v ZOO,“ uviedol rožčarovaný čitateľ Milan.

Takúto vadu však nemohol čitateľ vidieť v obchode, inak by sa kúpe banánov vyhol. „Banány vyzerajú z vonkajšej strany úplne normálne, ale až po rozkrojení vidno vadu,“ dodal Milan. O stanovisko sme preto požiadali spoločnosť LIDL, ktorá nám sprostredkovala stanovisko ich dodávateľa Čerozfrucht. Z neho vyplýva, že závada je vizuálna a pre konzumenta je neškodná.

Stanovisko spoločnosti Čerozfrucht

Velmi se omlouváme za nepříjemnosti, které Vám způsobil kvalitativní problem, nalezený v našich banánech. Jedná se o vadu, která postihuje hlavně špičky banánu a nazývá se ,,Zúžená špička,,. Takto postižené banány vykazují načervenalé až hnědé pruhy, které mohou občas zasahovat až do dužniny plodu či do jeho úplného prostředku.
 
Tento kvalitativní problem může způsobovat vícero faktorů (mechanické poškození při odkvétání či hmyz, poškození během dorůstání banánů na plantáži,…) a je pro KONZUMENTA NEŠKODNÝ. Bohužel, tento problem není vždy dostatečně vyditelný před vlastním oloupáním  a konzumací banánu.

Načervenalá či nahnědlá dužnina může vzbuzovat obavu poté, co konzument banán oloupal, ale jak jsme již uvedli, žádný risk nehrozí. Na farmách se tento problem vyskytuje velmi zřídka, neboť Chiquita provádí celou řadu preventivních kontrol během růstu banánů proti výskytu takovýchto problémů. Dále pak provádíme přísné inspekce a kvalitativní kontroly,  na základě kterých pak jsou všechny sporné banány odstraněny.
Nicméně, v některých případech není tento problem viditelný a napadené banány nemohou být odstraněny navzdory našemu úsílí.
 
Ještě jednou se Vám za vzniklý problem velmi omlouváme.

Čitateľovi sa podarilo banány vrátiť, bloček z nákupu mal odložený


Čitateľovi Milanovi sa nakoniec podarilo zakúpené banány v celkovej hodnote 3,21€ vrátiť v pobočke, kde ich zakúpil. Potreboval k tomu však doklad o kúpe, ktorý časť z nakupujúcich vyhadzuje priamo po nákupe. Peniaze našťastie vrátili, nerobili s tým problém. Píšu, že je to neškodné, ale rád by som vedel, kto by to jedol. Ide o to aby sa u nás nepredával odpad a ešte za bežnú cenu,“ uzavrel nepríjemný zážitok čitateľ.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu