Okružnú križovatku pri plavárni zrušia alebo prerobia, dôvodom sú kolóny


Foto: Okružnú križovatku pri plavárni zrušia alebo prerobia, dôvodom sú kolóny
Galéria: 3 fotky

Ešte v minulom roku sme vás informovali, že pri plavárni na ulici Vysokoškolákov by malo dôjsť k prestavbe kruhového objazdu. Mesto Žilina v roku 2015 vyhlásilo verejnú súťaž v rámci predkladania ponúk na spracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie stavby: “Úprava okružnej križovatky na ul. Vysokoškolákov - Žilina, pri plavárni”. Predpokladaná hodnota predmetu zákazky bola 38 000,00 EUR bez DPH.

Čo presne bude s križovatkou a aké úpravy na nej zrealizujú, zatiaľ nie je presne známe. No už teraz je isté, že mesto ide kritickú situáciu s dopravou v tomto úseku raz a navždy vyriešiť. Spomalená doprava nebýva v smere od centra mesta na Vlčince už len v piatok, ale aj počas iných dní v týždni. Veľký počet prechádzajúcich áut nedokáže prejsť križovatkou dostatočne rýchlo na to, aby nedochádzalo k vzniku kolón. Tie často siahajú až po čerpaciu stanicu na Spanyolovej ulici a tiež na cestu I/60 v smere od Rondla. 

Vedenie mesta pristúpilo ešte v máji 2014 k zmene organizácie dopravy a osadilo dopravné značky “striedavé radenie”. Niekoľko mesiacov trvalo, kým ich všetci vodiči začali rešpektovať, no potom sa situácia výrazne zlepšila. Po takmer troch rokoch sa žiaľ opäť vrátila do pôvodného stavu a výjazd z mesta na Vlčince býva takmer pravidelne upchatý. Z tohto dôvodu sa zvažujú viaceré možnosti úpravy okružnej križovatky, ktorá bola vybudovaná kvôli vjazdu a výjazdu z parkoviska predajne Lidl a priľahlej čerpacej stanice.


Do úvahy prichádza možnosť prebudovania kruhového objazdu a jeho rozšírenie na dva jazdné pruhy, ale aj možnosť jeho úplného zrušenia. V súčasnosti sa pred okružnou križovatkou pri mestskej plavárni združujú dva jazdné pruhy do jedného, ktorý následne ústi do uvedenej križovatky. Združovanie jazdných pruhov ako aj ústenie do okružnej križovatky sú faktory, ktoré spôsobujú spomaľovanie premávky a tým v dopravných špičkách aj vznik kolón.

Ak by boli cez riešený úsek vedené dva jazdné pruhy v každom smere, doprava by sa mohla výrazne zrýchliť. Podobné riešenie môžeme vidieť v susednom meste Martin, kde sa osvedčilo. Veľká časť dopravy smeruje cez kritickú časť ulice Vysokoškolákov práve rovno - teda zo sídliska do mesta a opačne. V porovnaní s týmto počtom áut, len malá časť z nich využíva odbočenie k predajni a na výjazd z čerpacej stanice. Ak by sa kruhový objazd úplne zrušil, pre pripájanie na cestu a odbočovanie na parkovisko by postačovali aj dva samostatné pruhy - odbočovací a pripájací. O finálnom riešení sa však ešte stále rozhoduje. 

„Križovatku na Ulici vysokoškolákov pri Lidli plánujeme upraviť z dôvodu, že na tejto komunikácii bývajú niekoľkokrát do dňa kolóny siahajúce až na komunikáciu I.triedy I/60. Je potrebné však urobiť viacero opatrení v tejto lokalite, ktoré vyplývajú z Generelu dopravy. Úprava tejto križovatky zahŕňajúca aj zrušenie kruhového objazdu, je len jedna z nich. Bola už vypracovaná projektová dokumentácia, samotná realizácia však závisí od financií,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu