Padlo definitívne rozhodnutie - RegioJet na trase Bratislava - Žilina - Košice končí!


Foto: Padlo definitívne rozhodnutie - RegioJet na trase Bratislava - Žilina - Košice končí! Foto: ilustračné

Po tom, ako 3. januára 2017 oznámila spoločnosť RegioJet ukončenie prevádzky na trase Bratislava - Žilina - Košice, vznikla celospoločenská diskusia o dôvodoch odchodu a možnostiach zotrvania. Majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura vtedy návrat štátnych IC vlakov označil za politické rozhodnutie.

„Po politickom rozhodnutí opäť zaviesť IC vlaky ZSSK žiaľ nie je na trhu kvôli cestovnému zadarmo v dotovaných rýchlikoch dostatok platiacich cestujúcich na to, aby sa vedeli komerčné nedotované vlaky vo vnútroštátnej doprave na Slovensku uživiť. Trh kvôli zásahom štátu nefunguje štandardne a tam, kde by mohli svoje služby zákazníkom ponúkať pokojne aj traja alebo viac dopravcov, nie je možné zdravo podnikať,“ uviedla vtedy spoločnosť vo svojom stanovisku.


Malá nádej pre cestujúcich z celého Slovenska vznikla po tom, ako minister dopravy Árpád Érsek oznámil, že so zástupcami spoločnosti sa stretnú, a budú sa snažiť nájsť východisko. Česká spoločnosť navrhla preplácanie časti dotovaných spojov a možnosť využívania zliav aj u komerčných dopravcov. Po včerajšom rokovaní je však jasné, že odchod žltého dopravcu je definitívny. Hlavnú železničnú trasu na Slovensku opustí posledný januárový deň.

„Bohužiaľ, aj po tomto jednaní zostáva situácia rovnaká, akú RegioJet oznámil pred niekoľkými dňami. Znamená to definitívne potvrdenie odchodu z trasy Bratislava – Košice k 31. 1. 2017. RegioJet bol ohľadom svojich návrhov na riešenie situácie zo strany ministerstva informovaný, že nie je reálne, aby študenti a seniori mohli využívať výhody bezplatného cestovného u komerčných dopravcov tak, ako ich využívajú v dotovaných rýchlikoch,“ uviedol Radim Jančura v stanovisku pre médiá.

RegioJet nebude blokovať úprave cestovného poriadku, posilní zostávajúce dva spoje na Slovensku

Zástupcovia spoločnosti informovali ŽSR o ukončení prevádzky, tá môže poskytnúť ZSSK priestor pre úpravu cestovných poriadkov. „Ide nám o to, aby bol dopad na cestujúcich čo najmenší a RegioJet nijako neblokoval ZSSK v prípadnom rozšírení ponuky vnútroštátnych spojov,“ spresňuje spoločnosť.

RegioJet informoval ministra dopravy aj o zámere rozšíriť ponuku svojich služieb, a to na 3 spoje denne v každom smere na linkách Bratislava - Komárno a Praha - Košice.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu