Bezdomovec s igelitovými taškami zo Žiliny je na ľudí milý a zhovorčivý, ďakuje za každú pomoc


Foto: Bezdomovec s igelitovými taškami zo Žiliny je na ľudí milý a zhovorčivý, ďakuje za každú pomoc

Muž bez domova, ktorého pozná väčšina Žilinčanov, sa pohybuje najčastejšie v okolí Košickej ulice, športovej haly na Bôriku a na sídlisku Vlčince. V každom ročnom období a za každého počasia, ho možno vidieť obklopeného plnými igelitovými taškami. Starší pán je veľmi zhovorčivý, milý a nikdy sa nesťažuje. Na internete na jeho príkladné správanie poukazuje viacero ľudí, ktorí s ním majú aj osobnú skúsenosť. 

„Tohto bezdomovca stretávam dosť často a zopárkrát s ním aj prehovorím. Môžem povedať, že je to jeden veľmi pohodový človek, ktorý sa nikdy nesťažuje ako dopadol. Nikdy som ale nevedel, prečo vždy so sebou nosí také množstvo igelitových tašiek, ktoré sú plné starých novín,“ uvádza Žilinčan Dávid, ktorého status na sociálnej sieti Facebook vyvolal množstvo reakcií. Prevažne pozitívnych.

Igelitové tašky slúžia ako izolácia pred zimou, prikrývkou je mu vlastná bunda

Starší pán prespáva výlučne vonku, bez ohľadu na ročné obdobie a počasie. Pod sebou má len kartóny, okolo seba plné igelitové tašky. Na prikrytie mu slúži bunda. „Až pri takýchto situáciách si človek uvedomí, ako veľa má a ako zbytočne vie míňať peniaze na materiálne a nepodstatné veci, ktoré nás spravia krátkodobo šťastnými,“ spresnil mladý človek, ktorý sa včera pri mužovi zastavil.

Ponúkol sa, či by mu mohol niečo priniesť. Muž povedal, že mu stačí len nejaká bageta a džús, za to by bol veľmi vďačný.„Ako som mu to doniesol, začal vyťahovať z tašky nevyriešené krížovky, nech si zoberiem aspoň niečo za to… Zaujímavé, že aj človek, čo nemá skoro nič, sa vie podeliť,“ dodáva Dávid.

Tohto bezdomovca stretávam dost casto a zopárkrát sa mi stalo ze s nim sem tam aj prehovorim ...mozem povedat ze je to…

Posted by David Kurej on 10. január 2017


Muž prespáva v blízkosti športovej haly na Bôriku

Fotografiu staršieho pána s taškami zverejnil na Štedrý deň na svojom profile aj jeden z predstaviteľov CVČ Žirafa, Karol Čepec. Poukázal na to, že pán chodí prespávať ku športovej hale na Bôriku. Tam ho stretáva vždy večer, keď zamyká halu po zápasoch.



„Vždy neskoro večer, keď po zápasoch zamykám korytnačku na Bôriku, tak on už je nachystaný prenocovať, v zadnom vchode budovy susediacej s Domom techniky. Za každého počasia. Tento muž bez domova má rokmi vypestovanú prispôsobivosť na prežitie v zime. Podloží pod seba kartón a noviny, obloží sa igelitovými taškami, prekryje bundou a verte či neverte, takto prespí noc,“ uviedol Karol Čepec.

Bezdomovca podporujú ľudia drobnosťami aj slovami

Podľa jeho slov sa rozprávali neraz. Starší pán sa podľa neho nesťažuje, neponosuje, nie je zatrpknutý a ani nežobre. O to viac vie byť vďačný, a váži si čokoľvek čo má alebo dostane. Za akúkoľvek drobnosť cíti zodpovednosť. Karol Čepec však nie je jediný, kto s pánom prehodí zopár slov a pomôže mu. Desiatky ľudí v meste ho podporujú darovaním jedla či pomáhajú aspoň maličkosťami. 

Aj v povianočnom čase tak vyvolala fotografia pána súcit a výzvy medzi ľuďmi na podobnú pomoc nielen bezdomovcov. Nikto z nás totiž nevie, kedy sa môže ocitnúť v podobne ťažkej situácií a bude potrebovať pomoc iných.

Máte záujem pomôcť?

Ak sa chcete pripojiť k takmer 100 žilinčanom, ktorí sa rozhodli podporiť tohto pána, dajte nám vedieť prostredníctvom formulára: https://docs.google.com/a/zilinak.sk/forms/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu