Cez prasknutý vodovod na Vlčincoch unikalo až 50 litrov vody za sekundu, SEVAK poskytol vyjadrenie


Foto: Cez prasknutý vodovod na Vlčincoch unikalo až 50 litrov vody za sekundu, SEVAK poskytol vyjadrenie
Galéria: 5 fotiek

V nedeľu 8.januára sme vás informovali o poruche na vodovodnom potrubí, ku ktorej došlo na parkovisku pri predajni OBI na sídlisku Vlčince. Na ulici Vysokoškolákov vyvierala voda takmer 3 dni, postupne zaplavila časť parkoviska. Viacerí čitatelia nás upozornili nielen na poruchu, ale aj na špinavú vodu, ktorá im tiekla z vodovodných kohútikov. Iní sa sťažovali na slabý prítok vody.

O stanovisko a bližšie informácie k poruche a jej odstráneniu sme preto požiadali aj spoločnosť SEVAK, otázky zodpovedal vedúci kancelárie predstavenstva Jozef Vrábel. Podľa jeho slov vznikla porucha ešte v sobotu 7.januára 2017 v nočných hodinách.

Voda pri silných mrazoch mrzla, časť ľudí bola bez vody


Voda začala vyvierať na parkovisko v čase okolo 01:15 hod. Havária na potrubí DN 300 bola veľkého rozsahu a cez prasklinu na potrubí vytekalo až 50 litrov vody za sekundu. Voda síce odtekala cez odvodňovacie kanále, no určité množstvo začalo pri silných mrazoch postupne zamŕzať.

„V sobotu poobede sme boli bez vody, v nedeľu takmer tiež celý deň. Vodu pustili len medzi 15-17 hod. Poruchu opravili až v pondelok doobeda a hneď aj pustili vodu. Trochu nám to skomplikovalo situáciu, nakoľko máme doma malé deti. Dúfam, že už je to definitívne opravené,“ uviedla čitateľka Mária, ktorá žije na sídlisku Vlčince.


„Nakoľko havária vznikla v mimopracovnom čase, kedy naša spoločnosť nemá možnosť získať informácie o existencii podzemných vedení iných správcov sietí a ich vytýčenie (tie sú štandardne potrebné pre realizáciu výkopových prác, aby dané siete neboli pri výkope poškodené), nebolo možné realizovať odstránenie havárie,“
uviedol Ing. Jozef Vrábel.

Pracovníci SEVAK-u sa najskôr pokúšali množstvo unikajúcej vody eliminovať znížením dodávky (tlaku) vody do danej oblasti a neskôr presmerovaním dodávky z inej lokality.


„Aj vplyvom extrémneho počasia sa napriek našej snahe nepodarilo úplne vylúčiť z prevádzky poruchový úsek potrubia. V dôsledku havárie nebola prerušená dodávka vody, ale bol  znížený tlak vody v potrubí pre 12 bytových domov na ul. J. Vojtašáka, E. Nécseya a K. Kmeťku, budovy Telekomu, kostola a ZŠ. Problém s dodávkou vody sa prejavoval hlavne vo vyšších poschodiach,“ doplnil Jozef Vrábel.

S výkopom začali už v nedeľu, kvôli vode však nemohli v prácach pokračovať

Aj napriek riziku poškodenia iných vedení začali pracovníci realizovať výkop v mieste havárie v nedeľu 8. januára. Keďže nebolo možné úplne uzatvoriť prívod vody do miesta havárie a výkop vytápalo, nemohli v prácach pokračovať.

Spoločnosti sa napokon až v pondelok 9. januára, vďaka vyššej vonkajšej teplote a s nasadením ďalších kapacít, podarilo uzatvoriť prívod vody do miesta poruchy. Následne bolo možné poškodené potrubie opraviť, a ešte v doobedňajších hodinách obnoviť dodávku pitnej vody.

Spoločnosť sa ospravedlňuje svojim odberateľom za spôsobené problémy,“ dodal na záver vedúci kancelárie predstavenstva Jozef Vrábel.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu