Žilinský samosprávny kraj varuje pred poľadovicou, k dispozícii má 144 sypačov


Foto: Žilinský samosprávny kraj varuje pred poľadovicou, k dispozícii má 144 sypačov Foto: TS ŽSK

V súvislosti s hydrologickou výstrahou pred ľadovou povodňou varujú aj cestári v Žilinskom kraji. „Predpovede počasia naznačujú v najbližších dňoch väčšie mrazy, čo môže spôsobiť problémy i na cestách. Je dôležité, aby vodiči prispôsobili jazdu vozovke a dbali na opatrnosť a ostražitosť,“ informoval riaditeľ odboru dopravy ŽSK Ivan Mokrý s tým, že neustále v pohotovosti sú tiež župní cestári. „Počas zimného obdobia máme 24-hodinovú službu, kedy je v celom kraji pripravených podľa aktuálnej situácie vyraziť do terénu až 125 ľudí na danej zmene,“ doplnil.
 
Vodiči by si mali dávať pozor na poľadovicu najmä v okolí riek (predovšetkým Orava, Kysuca a Váh), priehrad či na mostoch a v miestach, kde dochádza k zamŕzaniu stekajúcej vody. „Práve v týchto oblastiach častejšie kontrolujeme zjazdnosť ciest a v prípade mrznúceho dažďa, hmly alebo pri vytváraní celoplošnej poľadovice opakovane nasadíme mechanizmy a znovu posýpame. Staráme sa však o viac ako 1.860 kilometrov ciest v celom kraji, preto sa najprv upravujú cesty vyšších tried a následne cestári pokračujú na ďalšie vozovky,“ zdôraznil I. Mokrý.

Správa ciest ŽSK má v tejto sezóne k dispozícii 114 sypačov a naskladnených 4.000 ton chemického a 13.000 ton inertného materiálu. „Štrk a soľ postupne dopĺňame a najbližšie zvýšime zásoby ešte tento týždeň,“ dodal riaditeľ odboru dopravy. Podľa jeho slov treba zvýšiť pozornosť aj v horských priechodoch.

„Vo vyšších polohách je počasie odlišné ako v mestách, zatiaľ čo v centre môže pršať, na horách husto sneží. Vodiči by si u nás mali dávať pozor najmä v úsekoch, ako je Fačkovské sedlo, Rovná Hora, Huty, Brestová, Príslop, prechod medzi Novou Bystricou a Námestovom, Semeteš, Makov, Klokočov – Bíla, Donovaly, Čertovica, v Jasnej, Jasenove, Kremnických Baniach a samozrejme, na Šturci,“ varoval I. Mokrý. Žilinská župa má k dispozícii i nonstop dispečersko-spravodajskú službu a online systém GIS, vďaka ktorému vodiči môžu na internete kontrolovať aktuálny stav ciest a pohyb cestárskych vozidiel

Odkaz na systém GIS - http://www.zilinskazupa.sk/nas-kraj/mapa-gis/.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK