Občan Francúzska volal o pomoc z lesa nad obcou Rudinka, policajti ho našťastie včas vypátrali


Foto: Občan Francúzska volal o pomoc z lesa nad obcou Rudinka, policajti ho našťastie včas vypátrali Foto: ilustračné

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline prijalo v sobotu 31. decembra 2016 okolo 19.00 hod. oznámenie z linky 112, že niekde medzi mestskými časťami Brodno a Vranie, na kopci Rochovica, sa stratil občan Francúzska. Okamžite po prijatí oznámenia sa policajtka z operačného strediska telefonicky skontaktovala so strateným občanom a komunikovala s ním po anglicky za účelom zistenia, kde sa občan nachádza a či nie je zranený.

Od 27-ročného muža bolo zistené, že bol na turistike v lese, stratil sa a je mu zima. Mal sa nachádzať nad strmou priepasťou, pričom z miesta videl železnicu a cestu. Nemohol však chodiť ani sa hýbať, pretože mal zakliesnenú nohu. Do uvedenej lokality boli okamžite vyslané policajné hliadky.

Policajti mali zapnuté svetelné výstražné zariadenie a súčasne s občanom komunikovala policajtka z operačného strediska, ktorá ho požiadala, aby sledoval modro-červené svetlo policajného auta. Vďaka tomu usmernila policajné hliadky, aby sa presunuli do obce Rudinka (okres Kysucké Nové Mesto) a občanovi povedala, aby svietil svetlom z mobilného telefónu.


Policajti pri vchádzaní do obce Rudinka spozorovali v diaľke nad skalným previsom blikajúce svetlo. Policajné hliadky následne aj za pomoci občanov obce Rudinka hľadali osobu v náročnom lesnom teréne. Asi po hodine pátrania, v čase okolo 20.15 hod., policajti muža našli nad skalným previsom. Jeho noha bola zakliesnená o strom.

Muž nemal viditeľné zranenia, bol pri vedomí, komunikoval, ale javil známky podchladenia. Teplota vonku sa v tom čase pohybovala okolo -9°C. Policajti mužovi poskytli prvú predlekársku pomoc a pomohli mu zísť do obce Rudinka, kde už čakalo vozidlo záchrannej služby, ktorého posádka si muža prevzala na ďalšie ošetrenie.

Policajti svojím koordinovaným a profesionálnym zásahom naplnili poslanie polície „POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ“ a zachránili život 27-ročnému mužovi.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu