Františka Salingera pustili na Štedrý deň domov, jeho pohyb dozoruje mediačný úradník


Foto: Františka Salingera pustili na Štedrý deň domov, jeho pohyb dozoruje mediačný úradník Foto: ilustračné - tvnoviny.sk

Údajný bývalý šéf žilinského podsvetia František Salinger bol na Štedrý deň prepustený z väznice, keďže mu vypršal čas právoplatného súhrnného trestu, ktorý súd vyniesol v októbri tohto roku. „František S., ktorý bol právoplatne odsúdený k súhrnnému trestu odňatia slobody vo výmere 13 rokov, celý trest riadne vykonal dňa 24.12.2016. Do trestu bol odsúdenému započítaný čas strávený vo väzbe ako aj predchádzajúci výkon trestu za ekonomickú trestnú činnosť,“ uviedol prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisiarik.

Salingera čakajú ďalšie obžaloby, na slobode je monitorovaný a nesmie opustiť hranice kraja

Ani toto prepustenie však v prípade Salingera nemusí znamenať definitívnu slobodu, keďže na Okresnom súde v Žiline sú podané ďalšie dve žaloby. Preto požadoval prokurátor Krajskej prokuratúry v Žiline väzobné stíhanie, súd mu nevyhovel. Namiesto toho monitoruje Salingera probačný a mediačný úradník.


„Nakoľko na Františka S. sú v súčasnosti podané na Okresnom súde Žilina ďalšie 2 obžaloby, prokurátor Krajskej prokuratúry Žilina podal návrh na jeho vzatie do väzby. Súd na základe návrhu prokurátora skonštatoval existenciu dôvodov väzby u obžalovaného, rozhodol však o nahradení väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka s využitím technických prostriedkov na monitorovanie jeho pobytu. Obžalovanému bol uložený zákaz vycestovať do zahraničia a opustiť Žilinský kraj. Rozhodnutie súdu prokuratúra akceptuje. Výkon dohľadu zabezpečuje probačný a mediačný úradník Okresného súdu Žilina v súčinnosti s policajným zborom,“ spresnil Cisiarik

Obžaloby sa týkajú vraždy a pokusu o vraždu z rokov 1997 a 1998, za ktoré by mohol dostať výnimočný trest. „František S. je v súčasnosti obžalovaný pre vraždu bieleho koňa z roku 1998 a pokusu vraždy z roku 1997 voči osobe zo žilinského podsvetia známeho pod prezývkou Gorila. V týchto veciach bude prokuratúra skúmať možnosť uloženia výnimočného trestu,“ uzavrel Cisiarik.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Krajská prokuratúra v Žiline