Muž, ktorý vtrhol na Mestský úrad so zbraňou dostal monitorovací náramok s GPS


Foto: Muž, ktorý vtrhol na Mestský úrad so zbraňou dostal monitorovací náramok s GPS Foto: ilustračné / judikaty.info

Vo štvrtok sme vás informovali o prípade nebezpečného vyhrážania, ktorého sa mal dopustiť 58-ročný muž na Mestskom úrade v Žiline. Muž vtrhol na vianočné posedenie zamestnancov a svojej družke sa so zbraňou vyhrážal, že ju zabije. Polícia ho síce obvinila z prečinu nebezpečného vyhrážania no nakoniec nepôjde do vyšetrovacej väzby.

Sudca okresného súdu v Žiline ešte začiatkom týždňa nevyhovel návrhu prokurátora, ktorý žiadal väzobné stíhanie pre 58-ročného muža. Predseda senátu nechal 58-ročného Milana na slobode a väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Zároveň mu nariadil zákaz priblížiť sa k poškodenej žene.


Proti rozhodnutiu podal prokurátor sťažnosť a rozhodovať tak musel až krajský súd. Obvinený muž ostane aj po novom verdikte naďalej na slobode, no stále sa nemôže k vystrašenej Žilinčanke ani k jej bydlisku priblížiť. Milan má na sebe pripevnené špeciálne zariadenie, vďaka ktorému bude pod drobnohľadom ministerstva spravodlivosti.

Monitorovací náramok umožní kontrolu dodržiavania nariadenia sudcu. Muž sa tak nemôže priblížiť k pracovníčke mestského úradu. Špeciálne zariadenie nosí so sebou aj dotyčná pracovníčka, ktorá tak má prehľad, či sa obvinený muž nachádza v dostatočnej vzdialenosti od nej.

Ak by sa obvinený muž približoval do zakázanej zóny, systém ho včas upozorní, aby odišiel na minimálnu prikázanú vzdialenosť. Ak by neuposlúchol varovanie, hrozí mu väzenie. Za nebezpečné vyhrážanie mu hrozí až 3-ročné väzenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu