Rozhovor so žilinskou policajtkou, ktorá je na misii v Srbsku


Foto: Rozhovor so žilinskou policajtkou, ktorá je na misii v Srbsku
Galéria: 10 fotiek
Foto: osobný archív

Aj napriek tomu, že sú pokojné sviatky adventu a väčšina z nás ich trávi v kruhu svojich najbližších, sú medzi nami ľudia, ktorí sú pracovne mimo nášho mesta. A nielen mesta, ale aj mimo územia Slovenska. Tak, ako aj mladá policajtka zo Žiliny, ktorá je na misii v Srbsku. Požiadali sme ju o krátky rozhovor, aby sme vám bližšie ukázali, ako vyzerá práca príslušníka Policajného zboru na misiách.

Ako ste sa dostali k policajným misiám?

K policajným misiám som sa dostala na základe jazykových znalosti, najprv som bola oslovená, aby som išla na misiu v rámci bilaterálnej dohody, po nej som dostala ponuku na výberové konanie do zahraničnej jednotky ministerstva vnútra, ktoré som úspešne absolvovala, a následne som bola vysielaná na rôzne misie v rámci EÚ, alebo iných bilaterálnych dohôd, prioritou ktorých bolo hlavne vykonávať dozor na hraniciach.


Aké misie ste absolvovali a ktorú misiu hodnotíte ako najnáročnejšiu?

Absolvovala som vyslania do piatich krajín, najnáročnejšia bola prvá, a to v Slovinsku.

Ako vyzerá váš pracovný deň na misii?

Pracovný deň na misii nemožno nejako zovšeobecniť, pretože každé vyslanie bolo o niečom inom, každé bolo inak špecifické, služobné povinnosti záviseli od požiadaviek tej ktorej krajiny, vždy sme ale pred misiou absolvovali školenia, brífingy, kde sme boli oboznámení s mnohými okolnosťami a situáciou v danej krajine, a následne aj so služobnými povinnosťami, ktoré nechcem opisovať do detailov, nakoľko sme viazaní mlčanlivosťou. 


Ocitli ste sa v nebezpečenstve? Prípadne, čo na misiách ste zažili alebo videli, čo sa dá povedať, že to bolo drsné?

Áno, dostali sme sa do rôznych nepríjemných situácií, najmä pokiaľ sa jednalo o pobyt v hotspotoch, kde boli stovky až tisícky ilegálnych migrantov, ale tu som viazaná mlčanlivosťou.

Ako hodnotíte spoluprácu ďalších polícii iných štátov na misiách?

Spolupráca s kolegami ostatných štátov bola vždy na veľmi vysokej úrovni. Krajiny, kde nás potrebovali, mnohokrát vyjadrili úprimnú vďačnosť za našu podporu a pôsobenie v ich krajine, pretože sami neboli schopní zabezpečiť také množstvo policajtov a pokryť všetky potrebné bezpečnostné opatrenia.

Ako je to s kamarátstvami?

Čo sa týka vzťahov ako takých, úprimne povedané, na takýchto misiách vznikajú priateľstvá na celý život, nie je to ako bežný výkon hliadky doma, predsa len ste v cudzej krajine, spoliehate sa len sami na seba a na vašich kolegov, čo sú príslušníci polícií iných štátov.



Čo by ste najradšej zmenili, pokiaľ by ste mali takú moc a možnosť?

Táto otázka ma pobavila. Nemenila by som nič, vždy sú tieto vyslania po organizačnej stránke výborne zabezpečené, či už z našej strany, alebo zo strany danej krajiny, do ktorej sme vyslaní.

Zažili ste na misii niečo extra? 

Pekných zážitkov bolo veľmi veľa, neviem si vybrať, či už v rámci pracovnej alebo mimopracovnej doby, ale tak asi to, že na jednom z vyslaní sme mali tú česť vidieť Angelinu Jolie, ktorá pôsobí ako veľvyslankyňa UNHCR ( okrem iného ).

Budete sa aj naďalej venovať misiám?

Áno, v budúcnosti by som sa chcela naďalej zúčastňovať na týchto vyslaniach, nakoľko sú to skúsenosti na nezaplatenie, či už po pracovnej, jazykovej alebo osobnostnej stránke. 

Ako tam trávite voľný čas, máte ho dosť? 

Samozrejme na týchto vyslaniach disponujeme aj nejakým tým voľným časom, ja osobne ho zvyknem väčšinou tráviť objavovaním miestnych vychytávok a tradícií, alebo potom relaxom, ako v južnom Taliansku, kde sa mi dva-tri krát podarilo dostať na miestnu pláž, kde nechodí veľa ľudí, ale práve preto bola taká nádherná - kus človekom nedotknutej prírody…


Čo vás baví na týchto zahraničných misiách najviac?

Najviac ma baví tá výzva, každá jedna misia ňou bola, pretože doteraz som bola vždy na inom mieste, nikdy som nevedela do čoho idem. A som vďačná za každú príležitosť.

Ako ste trávili Mikuláša?

Bola som v nočnej službe. Ale moja úžasná maminka mi volala, že dala topánočku do okna aj za mňa a Mikuláš mi tam naozaj niečo nechal. Mám najlepších rodičov na svete, čo vám poviem, teším sa na nich.

Ako ste v kontakte s domovom? 

V kontakte s domovom som prostredníctvom internetu. Na každej jednej misii si ale kúpim miestnu telefónnu kartu s veľkým objemom dát, a tak fungujem cez všetky dostupné aplikácie. Najviac času „prekecám“ s mojou sestrou, ktorá je mojou spriaznenou dušou a najlepšou kamarátkou. A mimo toho, správy a dianie v mojom rodnom meste, kde mimo misií pracovne pôsobím a aj bývam, sledujem prostredníctvom správ, facebooku a samozrejme cez Žilinak, na ktorom sa mi veľmi páči objektívne spravodajstvo v našom meste a okolí. A z toho titulu som súhlasila s týmto rozhovorom.

Touto cestou pozdravujem všetkých čitateľov, kolegov a priateľov! Prajem vám všetkým pokojné sviatky a vážme si, že sa tu nemáme ako miestni ľudia tam, kde pôsobím, alebo som pôsobila!

Za rozhovor ďakujeme príslušníčke Policajného zboru zo Žiliny, ktorej z redakcie rovnako želáme krásne, pokojné a veselé sviatky a taktiež veľa šťastia na ďalších misiách.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu