S novým grafikonom skracuje RegioJet svoje vlaky na trase Bratislava - Žilina - Košice


Foto: S novým grafikonom skracuje RegioJet svoje vlaky na trase Bratislava - Žilina - Košice Foto: ilustračné

Až do včerajšieho dňa jazdil súkromný český dopravca RegioJet na trase medzi Bratislavou a Košicami, ktorá prechádzala cez Žilinu, s desiatimi vozňami. Po úprave cestovného poriadku ich však nasadzuje len 7, príčinou sú bezplatné cestovné lístky pre študentov v štátnych vlakoch, a tiež nasadenie vlastných vozňov na novú trasu, ktorá spája Bratislavu a Prahu.

Pri príchode na slovenský trh pritom sľuboval RegioJet až 13 vozňov, dnešným dňom teda skrátil svoju linku takmer na polovicu oproti pôvodným plánom. V rezervačnom systéme poklesol počet miest z viac ako 500 na približne 350, posilnené zatiaľ nie sú ani dopravné špičky v piatok a nedeľu.

RegioJet v minulosti zvažoval aj opustenie hlavnej železničnej trate na Slovensku


Mimo nej však zostáva na linkách množstvo voľných miest, čo odôvodňuje hovorca spoločnosti bezplatným cestovaním pre vybrané skupiny obyvateľov. „Na trase Bratislava - Košice, s výnimkou špičiek v piatok z Bratislavy a v nedeľu z Košíc, zostávajú v dôsledku zavedenia cestovania zadarmo vo vlakoch desiatky voľných miest, pre ktoré na trhu nie je dostatok zákazníkov,“ uviedol pre portál SME hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj.

Cestujúci, ktorí smerujú zo Žiliny do Bratislavy alebo Košíc sa však nedostatku kapacity nemusia obávať. Na linke spájajúceh východ so západom totiž začínajú opäť jazdiť štátne IC vlaky, ktoré sa pred časom vytratili. Šéf spoločnosti RegioJet, Radim Jančura, sa pritom v minulosti nechal počuť, že po opätovnom zavedení IC vlakov zo strany štátu, prehodnotí pôsobenie spoločnosti na hlavnej železničnej trase.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu