Od zajtrajšieho dňa vstúpi do platnosti nový grafikon železníc, zmeny nastanú aj v Žiline


Foto: Od zajtrajšieho dňa vstúpi do platnosti nový grafikon železníc, zmeny nastanú aj v Žiline Foto: ilustračné

Nová úprava cestovného poriadku vstúpi do platnosti už v nedeľu 11. decembra. Grafikon vlakovej dopravy Železníc Slovenskej republiky na obdobie platnosti 2016/2017 prináša niekoľko zmien, za cieľ si kladie zlepšiť dochádzanie do Žiliny v rannej špičke a skvalitniť prípoje vlakov vo večerných hodinách na staniciach v Žiline a vo Vrútkach.

Z ranných spojov zasiahne zmena osobná vlak smerujúci z Liptovského Mikuláša s pravidelným odchodom o 6.35 hod., ktorý po novom dorazí do Žiliny už o 8.05 hod. Tým sa skráti celá cesta o 18 minút, vo Vrútkach už nebudú musieť cestujúci čakať na prechod komerčného vlaku. Uľaví sa aj študentom a pracujúcim, ktorí dochádzajú do Turian a Sučian, kam bude predĺžený ranný školský vlak z Trenčína. Ten pôvodne končil v Žiline o 7.07 hod., po novom bude pokračovať až do Kraľovian.

Vlak bude zostavený z elektrickej poschodovej jednotky a zabezpečí tak väčšie pohodlie aj pre dochádzajúcich do Turian a Sučian. V súčasnosti musia prestupovať v Žiline,“ uviedol pre TASR hovorca ZSSK Tomáš Kováč

Smerom do Liptovského Mikuláša počká spoj na expres z Prahy, vlak z Čadce naopak stihne prípoj na InterCity do Bratislavy


Vo večerných vlakoch nastáva zmena taktiež v smere do Liptovského Mikuláša, kedy bude spoj podľa nového cestovného poriadku odchádzať až o 21.50 hod. Posunutím odchodu o 26 minút sleduje ZSSK prípoj expresu z Prahy a taktiež možnosť cestovať pre zamestnancov ŽOS Vrútky z popoludnajšej zmeny. „Posunutím odchodu osobného vlaku zo Žiliny na 21.50 h sa vytvorí aj prípoj od večerného expresného vlaku z Prahy, ktorý príde do Žiliny o 21.35 h. Teraz vlak zo Žiliny do Liptovského Mikuláša odchádza o 21.24 h,“ doplnil pre TASR Kováč.

Pre cestujúcich zo severu je pozitívom, že osobný vlak s odchodom zo Žiliny o 17.57 hod. do Skalitého bude premávať denne, teda aj v sobotu. Osobný vlak so skorším odchodom, o 17.27 hod., z Čadce bude dávať cestujúcim možnosť prestupu na InterCity vlak do Bratislavy.

Spolu bude ZSSK v Žilinskom kraji podľa nového grafikonu vypravovať 139 diaľkových a 284 prímestských vlakov. Zlepšenie náväznosti spojov znamená, okrem obsluhy 104 staníc, spoje na väčšine trás s pravidelným prestupom do maximálne 30 minút.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu