Privádzač, bez ktorého by diaľnica končila v poli, napokon postavia do októbra 2018


Foto: Privádzač, bez ktorého by diaľnica končila v poli, napokon postavia do októbra 2018 Foto: ilustračné / zilina-gallery.sk

Nedávno sme informovali o diaľničnom privádzači, ktorý má prepojiť Rajeckú cestu s novou diaľnicou a zároveň slúžiť ako obchvat v smere na Rajec. Tento úsek sa mal podľa harmonogramu už dávno stavať, no dodnes sa tam nič neurobilo. Národná diaľničná spoločnosť uviedla pred zhruba mesiacom, že už o niekoľko týždňov predstaví projekt.

Privádzač má umožniť prístup na diaľnicu D1 z južnej strany Žiliny a má byť v podstate pokračovaním Rajeckej cesty. Štvorprúdová cesta bude viesť od križovatky pri Metre a končiť bude pri obci Porúbka, kde vznikne nová okružná križovatka. Celý úsek má mať 7 kilometrov. Dôvod prečo sa privádzač ešte stále nestavia je, že úsek nebol doteraz vysúťažený. Nebolo teda známe, kto by ho mal postaviť a za akú cenu. Na výstavbu tohto úseku by mali stačiť 2 roky, čo znamená, že mal byť dokončený naraz s úsekom diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka.



Na verejnosť sa dostali informácie o tom, že Národná diaľničná spoločnosť chce tento privádzač postaviť do októbra 2018. Má byť totiž odovzdaný s celým uvedeným úsekom D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka. Túto informáciu oznámil generálny riaditeľ NDS Juraj Valent. Diaľničná spoločnosť tak konečne vyriešila problém so stavbou privádzača, bez ktorého by sa diaľnica nedala využívať a skončila by doslova v poli. Postaví ho konzorcium, ktoré momentálne buduje diaľnicu pri Žiline. Realizácia prebehne bez verejnej súťaže. 

„Privádzač zaradíme do objektovej skladby stavby Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Termín dokončenia bude identický s termínom dokončenia stavby úseku Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka. Takže už nehrozí, že by táto stavba bola bez funkcie,” povedal Juraj Valent.

Práce na stavbe privádzača by sa preto mohli začať už v najbližšej dobe. Stavba si pravdepodobne vyžiada aj isté dopravné obmedzenia na Rajeckej ceste, v okolí Metra a na hlavnom ťahu na Rajec.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu